luni, 24 mai 2021

Crezi că munca este mai ușoară dacă există o motivație puternică?

 

Motivația este efortul susținut, orientat și perseverent pe care îl depune un individ în vederea realizării unui scop. Iată patru caracteristici ale motivației:
-efortul - forța comportamentului unui individ în procesul de muncă:Personajul-o fetițaă-Arsenia- din textul Ioanei Nicolaie,,Tot înainte”își propune să strângă zmeură cu toată îndemânarea ce o are un copil,chiar dacă se va cățăra pe coasta abruptă,chiar dacă își va zdreli gleznele,va sări peste bușteni;
-perseverența – consecvența cu care individul depune acest efort: Personajul își concentrează atenția la fiecare pas,își impune să facă munca corect,fără greșeală
-direcția - modul, sensul in care este canalizat efortul :Arsenia culege zmeură cu un efort peste puterile unui copil,pentru că dorește ca pe banii câștigați să-și cumpere cele necesare începutului de școală,toate râvnite cu dorința de a fi egală cu colegii săi.
-scopul - ceea ce trebuie realizat în urma depunerii efortului: Arsenia este recompensată pentru efortul depus,chiar dacă este epuizată de munca depusă,pentru a strânge banii necesari la începerea școlii.S-ar părea că și-a atins scopul,este dezamăgită de felul în care este privită de cei din jur și mai ales că-l întâlnește pe colegul în fața căruia voia să pară deosebită la începerea școlii.
   Cred că nu contează atât de mult ce faci, ci câtă dorință pui în ceea ce faci. Motivația fetei  o pot defini drept totalitatea motivelor (conștiente sau nu) care a determinat-o să efectueze  o muncă, tinzând spre un scop-acela de a avea cele necesare la începerea școlii.
  Însă există momente în care motivația poate dispărea (măcar parțial) din viața unui om.
Ne confruntăm cu această realitate în urma unui eveniment dramatic –în text:apariția băiatului pe care voia să-l impresioneze -sau poate chiar atunci când primim prea mult din exteriorul nostru și nu mai simțim nevoia să luptăm, pentru îndeplinirea dorințelor noastre.  Când vorbim despre motivație și încurajări, avem în vedere diferitele ,,recompense” pe care le primim, fie că ne referim la cele bănești sau la altele de natura emoțională. Realizările personale trasează granița dintre motivație și performanță.
Când suntem stăpâniți de acest tip de motivație, ne este mult mai ușor să acceptăm noi provocări 
în fața noastră, cât și în fața celorlalți. Există momente în care avem nevoie de recunoașterea celor din jurul nostru.
Adesea, simțim că ne descurcăm mai bine, dacă avem un feedback pozitiv din partea șefului:doamna de la cântar,inginerul(din text) sau partenerului nostru(tatăl fetei).
  O formă foarte puternică de motivație reprezintă dorința arzătoare de a ne dezvolta,de a schimba ceva în viață. Motivația apare și din dorința de a fi acceptați într-un anumit grup(probabil aceasta a fost dorința fetei de a câștiga banii necesari pentru începerea școlii,culegând  zmeură.)
  În concluzie, putem afirma despre motivație că reprezintă cu adevărat factorul care ne determină să mergem mai departe, atunci când drumurile par să se închidă.

 

  (CRED că la aceste situații s-au gândit cei ce au alcătuit acest subiect,ușor de rezolvat de un elev de clasa a VIII-a)