luni, 5 iunie 2023

un test ușor: ,,Jocurile Daniei”de Anton Holban și Elena Marinescu,,Top 10 cele mai importante muzee de vizitat”

   Textul 1

,, Am revăzut Istanbulul, obsedat de Dania. Iată câteva pagini pe care m-am priceput să le scriu despre Istanbul... Privirea ta, Dania, lunecând spre mine, încadrată de sprâncenele subțiri... Ce subtil e fumul care se răspândește de la vapor, transparent, capricios, bătut încet de vânt, răsfirându-se pe cer. Părul tău, Dania, care se rostogolește și alunecă la mângâieri. Și apa dedesubt, cu reflexe misterioase de un verde ciudat pe care le surprind în întinderea albastrului limpede: jocuri tulburi în sufletul tău imens și pur, Dania...
Nu-mi plac muzeele, chiar dacă mă simt obligat să le vizitez imediat ce sosesc într-un loc nou, cu toate că nu știu cum s-ar putea face mai bine o colecție de lucruri prețioase. Adunate, lucruri, fiecare cu o poveste proprie. A accepta această adunare amestecată, înseamnă a accepta un grup imens de oameni, fiecare cu secretul lui. Și am și scrupule, căci îmi trebuie un timp îndelungat, și fuga prin săli este ridicolă. Iar dacă aș alege un singur obiect din atâtea mii, l-aș privi zilnic, aș lega de el toate aspirațiile, l-aș auzi respirând. Muzeul de antichități din Istanbul este extraordinar. Fără nici o legătură cu turcii, dar obligându-te să trăiești lumea lui, opusă Bosforului învecinat, în fiecare sală, câte un desen grecesc, de o grație și o naturaleță fără defect: Zeus, Poseidon, Nimfă, Efeb...
Cu tramvaiul la Burgurlu și apoi pe jos până la micul restaurant de la Ciamligea.Vedere splendidă asupra Bosforului.Turcii vor să-mi vândă rahat și cafea neagră.Îmi laudă apa atât de curată,atât de proastă la Istambul.Văzându-mă strein,îmi cer un preț dublu....
Cum să-mi fac să-mi răstorn sufletul pe această hârtie ? În drum spre Prinkipo. Lângă mine, vecini anonimi râd, glumesc. Sunt mulți, îngrozitor de mulți. Pun fruntea la geam și văd insule cu case aruncate pe coline sterpe. Cine locuiește aici, Dania, cine locuiește aici pentru totdeauna? Nu vrei să vii cu mine în acest loc cu nume necunoscut? Să renunțăm la oameni și la obiceiuri? Cântă o muzică pe vapor cântece proaste, dar totuși obsedante. Cum să fac ca, odată cu vorbele mele, din această pagină să-și [înalțe] sunetele acestea care nu-mi lasă o moleculă în repaus ? Mă simt ca apa și cerul, tot atât de mobil și tot atât de deznădăjduit.”

                                                                                                         (,,Jocurile Daniei”,Anton Holban) 

   Textul 2

1. Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”
Situat în apropiere de Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff nr.1, Muzeul Antipa este una dintre cele mai longevive instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare a publicului din România.
Înfiinţat în anul 1834, la cererea Marelui Ban Mihalache Ghica, fratele domnitorului Alexandru Ghica, muzeul a fost compus, la început, din donaţia iniţiatorului, incluzând păsări, mamifere, moluşte, peşti, fosile de diverse tipuri, diferite minerale şi monede aparţinând popoarelor greceşti, romane şi bizantine.
2. Muzeul Naţional de Geologie
Aflată pe Şoseaua Kiseleff nr. 2, clădirea impunătoare, declarată monument de arhitectură, a fost construită în stil neo-brâncovenesc după proiectul renumitului arhitect Victor Ştefănescu la începutul secolului XX şi a fost destinată iniţial găzduirii Institutului Geologic. Carol I a semnat în 1906 decretul regal de înfiinţare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului. Acum un secol, pe lângă activitatea de cercetare desfăşurată aici, existau şi colecţii de roci şi minerale care puteau fi vizitate de public 
3.. Muzeul de Istorie şi Artă (Palatul Şuţu)
Situat în zona Universităţii, aproape de “kilometrul zero”, mai exact pe bulevardul Ion C. Brătianu nr.2,  Muzeul de Istorie şi Artă al Bucureştiului este găzduit de fosta reşedinţă a postelnicului C. Grigore Şutu, care a fost înălţată la începutul secolului XIX de arhitecţii Konrad Schwink şi Johan Veit.
Cu o colecţie impresionantă de peste 400.000 de exponate de diverse tipologii ce surprind esenţialul mai multor secole, inclusiv Era Preistorică, Evul Mediu şi Epoca Contemporană, acest muzeu este unul dintre cele mai importante locuri în care vizitatorii pot învăţa despre trecutul istoric al României, în special al Capitalei.
4. Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”
Situat tot pe Şoseaua Kiseleff, în Parcul Herăstrău, Muzeul Satului este considerat una dintre principalele atracţii turistice din Bucureşti. Întins pe o suprafaţă impresionantă de câteva hectare, muzeul are dimensiunile unui sat adevărat şi cuprinde o sumedenie de monumente şi artefacte provenite din secolul al XVII-lea până în secolul XX, cu case şi construcţii rurale reprezentative fiecărei zone etnogragice a ţării, inclusiv din Ardeal, Maramureş, Oltenia, Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Banat. 

                                        (Elena Marinescu,,Top 10 cele mai importante muzee de vizitat”-text adaptat)

  A.

1.Notează două muzee care se află pe șoseaua Kiselef,pe lângă Muzeul dee Geologie.

2.Care muzeu oferă informații despre trecutul istoric al Bucureștiului?

3.Cu ce călătorește pesonajul spre Prinkipo?

4.În fragmentul din textul 1 s evidențiază:

    a)plăcerea de a călători

    b)rememorarea unei persoane dragi

    c)dorința de a vizita locuri noi

    d)respectul față de ceilalți oameni

5.                      enunțul                                                     corect                         incorect

   a)construcțiile rurale pot fi vizitate la Muzeul Satului

   b) fratele domnitorului Alexandru Ghica a avut ințiativa înființării Muzeului Național al Satului

   c)colecțiile Muzeului Municipiului București conțin numai exponate din sec.al XIX-lea

   d)unul din rolurile Muzeului Municipiului București este acele de a educa publicul

   e)în fiecare sală a muzeului de antichități din Istambul naratorul observă semne ale civilizației grcești

    f)naratorul-personaj călătorește la Istambul alături de Dania

6.Menționează în câte un enunț tiparul textual pentru fragmentele de mai jos:

    a),,Și apa de dedesubt cu reflexe misterioase,de un verde ciudat pe care le surprind în întinderea albastrului limpede jocuri tulburi în sufletul tău imens și pur,Dania.”

    b)Turcii vor să-mi vândă rahat și caea neagră.Îmi laudă apa atât de curată,atât de proastă la Istambul.Văzându-mă strein,îmi cer un preț dublu.”

7.Prezintă o legătură care se poate stabili la nivelul conținutului între cele două fragmente.

8.Care crezi că sunt beneficiile unei călătorii pentru dezvoltarea ta personală?valorifică unul din texte.

9.Asociază fragmentul din textul 1 cu un alt text literar,prezentând o asemănare și o deosebire dintre ele.(e ușor!!!!!!!!!!!!!) 

B.

1.încercuiește diftongii din cuvintele: impunătoare,șosea

2.Fac parte din același câmp lexical cuvintele din seria:

    a)păsări,mamifere,moluște,pește

    b)muzeu,vizitator,obiect,a înființa

    c)apă,cafea,curat,preț

    d)casă,construcție,zonă,monument

3.Rescrie enunțul,înlocuind cuvântul,,impresionant”cu un antonim și cuvântul,,sumedenie”cu un sinonim:

    ,,Întins pe o suprafață de câteva hectare,muzeul are dimensiune unui sat adevărat și cuprinde o sumedenie de monumente.”

4.Transcrie din enunțul de mai jos trei substantive aflate în trei cazuri diferite,pecizează-le:

    ,,...acest muzeu este unul din cele mai importante locuri în care vizitatorii pot învăța despre trecutul istoric al României,în special al capitalei.”

5.Transformă construcția pasivă din enunțul:,,Muzeul Municipiului București este găzduit de fosta reședință a postelnicului...”într-o construcție activă.

6.Alcătuiește un enunț asertiv în care substantivul,,muzeu”să fie complement direct și un enunț interogativ în care pronumele interogativ,,cine”să fie subiect.

7.Completează spațiile libere din textul de mai jos cu forma corectă a cuvintelor din paranteze:

    Mi-..................(a plăcea-modul condițional-optativ,timpul perfect)să pot veni cu voi la muzeu,dar trebuie să bunica mea..................(care-cazul dativ)trebuie să-i duc un colet. 

Subiectul al II-lea

Ai vizitat un muzeu(dacă nu îți poți imagina),redactează o notă din jurnalul tău care să cuprindă prezentarea unei emoții/sentiment—o secvență narativă,una descriptivă,una explicativă.(data redactării: 5 iunie 2023.