joi, 15 iunie 2017

mi-e dor de Eminescu....(15 iunie)

Imagini pentru mi-e dor dor de eminescu și atât
Pentru mine, Eminescu reprezintă ceva curat, dragoste eternală, sensibilitate şi tot ce-i frumos în viaţă. Pentru mine este lirica ce m-a condus o viaţă întreagă şi, m-a şi îndemnat la citit. Eminescu este unic!
 Pentru mine și pentru toți românii și toți care cunosc și vorbesc românește, este poetul nostru, al tuturor..... este poetul, filosoful, astronomul, actorul, sufleorul,este poetul mondial al culturii și literaturii universale, sufletul tuturor.
....îl consider ....,,rege al poeziei// Veșnic tânăr și ferice ..."  Poeziile sale au fost, sunt și vor rămâne cele mai scumpe bijuterii ale literaturii române.
Eminescu este universal. Oriunde am pleca, îl luăm cu noi în inimile noastre. El emană iubire, căldură sufletească, bunătate, inspirație... este viu printre noi, mereu.
Opera literară a lui Eminescu este apoi singura care a putut să realizeze o unitate spirituală a românilor, popor amenințat veșnic de „blestemul tracic" al dezbinării. Partitură liturgică, sublimă, opera eminesciană în totalitate ne măsoară creşterea sau decadenţa: românismul are un program politic, social şi spiritual conţinut în Opera eminesciană. Acum şi în veacul veacului nu avem altceva de făcut decît să împlinim acest program, dacă ne simţim în stare... Cei care refuză azi modelul eminescian, refuză în fapt legitimitatea românismului şi a românilor în istorie.
În versul lui cuvântul// Este însuși neamul meu!// Este aici și este-n noi,// Este aici și este-n toate,// Este-n florile de tei,// Și în Luceafărul de noapte,// Și dacă privim la stele,// Cum pe cer, ele strălucesc,// Îl vom vedea și în ele,//Ca pe un crai împărătesc!// Luna, trecând printre nori,// În eterna ei mișcare,// Poartă în ea mii de culori:// Eminescu este-n fiecare!