sâmbătă, 17 iunie 2017

fragment epic:,,Căprioara”de Emil Gârleanu

Imagine similară

,, Căprioara se îmbărbătează, sare în picioare şi porneşte spre ţancurile de stâncă, din zare, printre care vrea să-l lase rătăcit. Acolo, sus, e păzit şi de duşmănia lupului, şi de iscusinţa vânătorului, căci pe muchiile prăpastiilor acelora numai ele, caprele, puteau a se încumeta. Acolo, l-ar fi ştiut ca lângă dânsa. Dar până la ele erau de străbătut locuri pline de primejdii. Căprioara îşi aruncă picioarele în fugă fulgerătoare, în salturi îndrăzneţe – să încerce puterile iedului. Şi iedul se ţine voiniceşte din urmă; doar la săriturile ameţitoare se opreşte, câte o clipă, ca şi cum ar mirosi genuna, apoi se avântă ca o săgeată şi, behăind vesel, zburdă de bucurie, pe picioarele subţiri ca nişte lugere.
Dar trebuie să scoboare, să străbată o pădure, ca să urce din nou spre ţancuri. Căprioara conteneşte fuga: păşeşte încet, prevăzătoare. Trece din poiană în poiană, intră apoi sub bolţi de frunze, pe urmă prin hrube adânci de verdeaţă până ce pătrunde în inima întunecată, ca un iad, a pădurii.”

     În acest fragment narativ,autorul,Emil Gârleanu,prezintă acțiunea unui  personaj-animal,căprioara,care este hotărâtă să pornească spre vârfurile de stâncă,să-și lase iedul,,rătăcit”,singur ,ferit de dușmani.          
În fragment este utilizată narațiunea,iar autorul pătrunde în gândurile de protecție ale căprioarei, dar și neliniștite.O ușoară descriere a alergării celor doi:căprioara conștientă în dorința de a-și salva puiul,prevăzătoare, iedul,delicat,naiv,jucăuș.Acțiunile sunt dinamice,rapide exprimate prin verbe la timpul prezent,amenințarea plutește în aer.Natura sălbatică și grandioasă îi oferă protecție cu verdeața abundentă,cu întunericul protector,este un drum între viață și moarte.
   Indicii spațiali sunt multipli,bine căutați pentru protecția iedului-exprimați prin substantive:,,stâncă,locuri,poiană,bolți,hrube,pădure,iar repetarea adverbului,,acolo”accentuează un anumit loc al protecției. În țesătura epică a scrierii sunt strecurate epitete care arată îndrăzneala căprioarei:,,fulgerătoare,îndrăznețe,amețitoare”,delicatețea și naivitatea iedului care face dovada unei forțe în mișcări:,,voinicește,vesel,subțiri”.Comparațiile  punctează unele elemente de cadru sau stări sufletești sunt caracterizate diferite acțiuni relatate prin narațiune:.,,ca și cum ar mirosi,ca o săgeată,ca niște lugere...ca un iad”.
   Naratorul urmărește insistent desfășurarea acțiunii epice,evocând întâmplarea.