luni, 12 iunie 2017

titlul unei poezii(În miezul verii)

Titlul poeziei,,În miezul verii“de George Coșbuc(format din două substantive:unul în cazul acuzativ menționează timpul,al doilea un genitiv articulat-numele anotimpului) este sugestiv pentru o zi toridă de vară. Natura inertă este cuprinsă de un calm şi o linişte surprinzătoare, ,e pustiu; şi nu se’ngână nicio boare”. Nimic nu se mişcă din cauza căldurii dogoritoare, nici măcar păsările nu aleargă prin văzduh. În poezie sunt surprinse elemente ale satului,iar peisajul descris este reprezentat de luncă, vale, câmp, dealuri; natura este toropită de căldură. Întreaga poezie este dominată de moliciunea specifică arşiţei copleşitoare într-o zi din ,,miezul verii".
   Observ prezența verbelor şi pronumelor la persoana a3 -a singular, ceea ce argumentează absenţa directă a eului liric: ,,nu se'ngână...e linişte...dorm...se revarsă...să ascunză...nu se mişcă".
   Poezia aparţine genului liric,deoarece modul de expunere predominant este descrierea, poetul îşi exprimă în mod direct sentimentele de melancolie și tristețe prin  imagini vizuale şi auditive,compuse prin intermediul unor figuri de stil- ex : epitetul ,,nesfârșită" îi dă adâancime tabloului, transformând imaginea fotografică într-un spațiu tridimensional; movila apare ca o culme singuratică, pierdută in imensitatea holdelor, unicitatea ei este sugerată de epitetul personificator ,,rătacită";participiul ,,arși" creeză imaginea câmpilor cu iarba pârjolită, cu flori amorțite ale căror boboci nu au puterea să înflorească. Numele predicative ,,goală...pustiu" sugerează lipsa faunei în lunci;comparaţia ,,Şi e linişte pe dealuri/ Ca-ntr-o mănăstire arsă" are rolul de a accentua imaginea calmului şi a liniştii care străbate întreaga poezie--arşiţa de pe dealuri este asemănată cu atmosfera tăcută şi relaxantă dintr-o ,,mănăstire arsă", unde domină tăcerea şi nemişcarea......
   Astfel prin titlul poeziei,autorul a desenat un tablou al naturii într-o zi amiză de vară. Întreaga poezie este dominată de moliciunea specifică arșiței copleșitoare în,,miezul verii".
!!!!!!!!!!!!poezia o citești singur!!!!!!!!!!!