duminică, 24 februarie 2019

Basmul popular,,Zâna apelor”(fragment)

Imagine similară ...............................................................................................................................
,, La coliba pescarului a trăit copilul până ce-a crescut mare și-a învățat, și el, meșteșugul pescăritului. Pescarul era acum bătrân și nu mai putea pescui, dar Alesandru, ca om harnic și băiat de omenie, câștiga atâta ca să poată trăi el, bătrânul și baba moșneagului liniștiți! Dă Dumnezeu însă că moare pescarul și moare și baba lui, și rămâne Alesandru numai singur. Acum pescuia el numai pe seama lui.    Dar gândeai că e făcătură, de când murise pescarul cel bătrân mai că nu mai erau pești în Dunăre; umbla bietul copil ziua deplină altă dată, și nu-i prindea mreaja nici un pește. Odată, necăjit cum era, și dară și flămând, aruncă mreaja în Dunăre și nu mai merge la ea până a doua zi la amează. Atunci se duce și trage mreaja. Nu era în ea nimic altă decât o mreană, e drept că foarte frumoasă. Noa, o ia el în mână și o duce la colibă să o frigă pe cărbuni, că era mai leșinat de foame, săracul!
Dar când dă să o spintece, mreana îi scapă din mână și, cum cade jos, cum se face o drăguță de fată ca ruptă din soare și îmbrăcată colea ca o zână: cu ie albă ca laptele, împănată cu flori galbene, roșii și vinete de mătase, cu catrință ca fetele noastre, cu pieptăruț mândru, tot pene, și cu părul slobozit pe spate.
– Nu mă spinteca, Alesandre, zise ea, că eu sunt rânduită de Dumnezeu să-ți fiu soție!
– După ce văd că ești om ca și mine, cum să te spintec?! zise Alesandru, dar eu gândeam că tu ești mreană!
– Eu sunt Zâna Apelor, zise fata, și la porunca lui Dumnezeu am intrat în mreaja ta și, pentru binele tău și al altor oameni, trebuie să-ți fiu nevastă!”

   Basmul este o specie a epicii populare (și culte)în proză,în care se narează întâmplări fantastice ale unor personaje imaginare :Feți frumoși, zâne, animale năzdravane- aflate în lupta cu forțe nefaste ale naturii sau ale lumii, simbolizate prin balauri, zmei, vrăjitoare, pe care ajung a le birui în cele din urmă. Basmul este o operă literară cu o geneză specială, o oglindire a vieții în moduri fabuloase; basmul e un gen vast,este mitologie, etică, știință, observație morală;eroii nu sunt numai oameni, ci și ființe fantastice, animale.Basmul conţine formule specifice :iniţiale, mediane şi finale şi transmite un mesaj optimist, cu valenţe educative.
   Titlul este numele personajului principal:,,Zâna apelor”-nume al unei divinități acvatice, o fiinţă feminină dintr-o altă lume decât a oamenilor,simbolizează frumusețea splendidă,este Sora Soarelui,transfomată în,,mreană”,pentru a nu-și întâlni niciodată fratele.
  În primul rând, fragmentul din basmul popular,,Zâna apelor” întruneşte toate caracteristicile basmului: este o creație populară,epică,anonimă,cu acțiune,personaje,narator.
Acțiunea este la început obișnuită:Alexandru este un copil care învață meșteșugul pescuitului,rămâne singur pe lume,nefericit,flămând,fără noroc la pescuit.Într-o zi în mreajă(plasă de pescuit)găsește o mreană,care alunecă din mâna băiatului și se transformă într-o fată plină de farmec feminin.
Descrierea este a unei fete atrăgătoare prin frumusețe și port: personifică tinereţea, frumuseţea, nevinovăţia, perfecţiunea lumii  sub chipul de zână.Portul ei este costumul românesc tradițional de bun gust al culorilor:iia-cămașa albă simbolizează puritate, inocență,culorile florilor cusute sunt:galbenul,roșul,vinețiul semnifică pasiune,emoție,nuanța razelor soarelui, căldură, foc, entuziasm,bucurie;catrința-fota românească;pieptăruț-vesta împodobită cu pene simbolul puterii și al protecției divine.,iar părul era ca al sirenelor libere în mediul lor.Mreana devenită zână este trimisă pe pământ cu un scop:de a aduce binele oamenilor.
   În basmul popular, perspectiva narativă aparţine povestitorului popular, care se adresează direct celor ce îl ascultă,naratorul este obiectiv, neimplicat în evenimente; povesteşte,, la persoana a III-a.
   Prezența supranaturalului este un alt argument:Alexandru,pescarul este singur,deznădăjduit,surprins de transformarea mrenei într-o fată frumoasă,ce vorbește asemenea oamenilor.Aceasta vine cu poruncă divină de a deveni soția pescarului și de a aduce fericire în viața oamenilor,este un mesager divin.Interesantă este apariția zânei asemenea Ilenei Cosânzene cu ochii de soare,cu trupul răsărit din ape.
    Ultimul argument că textul este basm constă în mesajul pe care îl transmite: un om nefericit poate primi un ajutor divin,dacă are putere morală.
    În concluzie, fragmentul aparține unui basm popular, fiind o operă populară epică, în care unui  om  i se poate schimba viața miraculos.

    (,,A fost odată ca niciodată” este expresia care ne introduce în universul magic al basmului. Rolul ei este să sublinieze intrarea într-un timp şi un spaţiu mitic, când totul era posibil. Expresia „a fost odată ca niciodată” ne ajută să ne situăm în afara timpului, să pășim în lumea viselor și ne invită să renunțăm la forța realității imediate pentru a călători și explora alte tărâmuri. „A fost odată ca niciodată” ne permite să dăm timpul înainte și înapoi după bunul plac. Formula-cheie de la începutul poveștilor marchează nu doar un alt timp, ci și un alt spațiu. Imaginația este, astfel, descătușată pentru ca mintea să hălăduiască fără restricții.
   Odată” din „a fost odată ca niciodată” se scrie legat deoarece are sensul de „odinioară” sau „cândva”. Se mai scrie legat atunci când are sensul de „imediat, în sfârșit”, ca în „Odată terminată cartea, voi pleca la școală.”.De asemenea, se scrie legat în locuțiuni precum dintr-odată, odată cu și odată ce.
   Se scrie separat, „o dată”, în situații precum „Aș dori să mai ascult o dată această poveste!”, când este vorba de numeralul cardinal adverbial, exprimând ideea de repetare (o dată, de două ori...). Scriem „o dată” în două cuvinte și în cazul alăturării articolului „o” cu substantivul „dată” – „Să stabilim o dată când ne vom întâlni pentru a citi basme.”)

(Bărbații cu numele Alexandru sunt mândri și puternici. Simt că au ceva de demonstrat lumii întregi și de obicei sunt oamenii care aduc prospețime vieții, sunt un bulgăre de energie și împrăștie o alură de intensitate în orice situație s-ar afla,sunt visători, întotdeauna sunt ajutați de un mesager-înger.)