marți, 16 aprilie 2019

compunere--Apusul soarelui în Deltă

Imagini pentru apusul soarelui în deltă
   Una dintre cele mai frumoase imagini pe care am  admirat-o,când am fost cu părinții într-o excursie în Deltă, a fost apusul soarelui. A fost momentul când strălucirea amiezii trecuse, după ce a scăldat ziua în razele soarelui, raze înfocate și, când am simțit pe tălpi pământul fierbinte de la marginea apei,am înțeles că este momentul apusului. Cu o magie de nedescris, încet și spectaculos, soarele pălește și strălucirea sa înflăcărată se domolește, căldura de afară se transformă în răcoare, iar cercul solar preia o formă de un punct roșiatic, care se retrage liniștit dincolo de linia orizontului a apelor.Apa  are un luciu ca o oglindă, aburii uşori plutesc, străpunşi de luminile roșiatice, risipindu-se în forme variate de parc-ar fi fantome înşelătoare trimise din adâncuri. Se urcă pe pămătufurile trestiilor şi închid câtva timp desăvârşit orizontul spre lumea cealaltă - dând iluzia unei retrageri misterioase. Pe luciul apei plutesc gâze felurite, iar rândunelele devin săgeți, brăzdând câte un val fin,doar departe,departe se aude ca un cor nechezatul căilor sălbatici.
   
   Privesc sălciile pletoase cum își aplecă crengile cu frunzele argintii până pe luciul apei. E un fel de rugăciune de seară a vegetației Deltei, către mărețul astru pregătit să apună. Nuferii cu frunze late, cu flori albe și gingașe, parcă sorb cu nesaț lumina roșiatică a asfințitului. Luminișurile de apă limpede ca oglinda își arată adâncurile căptușite cu covorul de verdeață, presărat cu smaralde. Doar clipocitul apei lovite de lopata unui pescar întârziat mă face să tresar, alungând pentru un timp vraja de care sunt  stăpânit. Ultimele fâlfâituri de aripi ale grațioaselor lebede anunță trecerea solemnă a soarelui pe celalalt tărâm. Pe zare parcă picură culori sângerii. Discul orbitor de lavă aprinsă al soarelui îl mai pot  zări printre salcii, la orizont, rămas în neclintire. Delta Dunării primește sărutul de ,,noapte bună” al bătrânului astru. O licărire din ce în ce mai slabă și... soarele apune... în jur e o liniște de nepătruns. Privesc spre locurile din depărtare și văd cum luminile caselor se sting rând pe rând … În aer rămâne doar mirosul pătrunzător ale unor flori ascunse printre trestii.
   Totul e un miracol! Rămân lângă un copac ale cărui rădăcini sunt ridicate de ape, cuprins de mirajul oferit de lună ,cu lumina ei blândă ce acoperă cu o maramă transparenta Delta. Lumina, încet  încet, pălește făcând loc întunericului, ziua se retrage discret,lăsând loc noptii, iar bolta cerească se decorează cu un nesfârșit covor de stele.