marți, 7 mai 2019

compunere despre o pesonalitate

Biospeologia. O știință creată de un român – Emil Racoviță
   În clasorul cu timbre al bunicului meu am găsit un timbru pus pe o singură linie-era din 1968 cu portretul savantului Emil Racoviță.Parcă auzisem la școală acest nume și curios l-am întrebat pe bunicul despre el.A rămas uimit de întrebarea mea și zâmbind m-a întrebat dacă e vorba de un joc de pe tabletă.E!nici chiar așa,mai citesc și eu...și-atunci, serios, a început să-mi explice că savantul despre care îl întreb e deosebit pentru știința românească.Ce-am aflat m-a surprins:
             Emil Racoviță a pus bazele unei noi științe: Speologia,adică viața în grote.
S-a  născut  în  Iași ,l-a avut ca  învățător  pe  îndrăgitul  povestitor  de la Humulești , Ion Creangă; la Paris își îmbogățește cunoștințele în domeniul științelor naturii...plecă pe vasul „Belgica” , în calitate de naturalist al expediţiei antarctice-belgiene, care avea drept scop cercetarea științifică a regiunii Polului Sud. (A fost vorba de o călătorie din Țara de Foc spre Antarctica, în condiții vitrege, cu temperaturi de minus 40 de grade și 13 luni cu nava prinsă între ghețuri și amenințată în fiecare clipă să fie sfărâmată. Îl cunoaște  pe Roald Amundsen , celebrul explorator de mai târziu al regiunilor polare,iar între ei  se naște o strânsă prietenie.) Descoperă singura plantă fanerogama- planta cu flori ce se înmulțește prin semințe - care trăiește în ținutul antarctic. De o deosebită importanţă a fost contribuţia lui la studiul vieții balenelor, pinguinilor și a unor păsări antarctice, care i-a adus o notorietate deosebită în lumea ştiinţifică a momentului. El a rămas atunci în istoria științei ca descoperitor al balenei cu cioc.
   Ascult și nu-mi vine să cred cât de neștiutor sunt!... au existat așa oameni?Ce cuvinte a rostit!!!
         „În vârtejul ce ne stăpânea auzul, în vâltoarea urgiei înghețate ce ne mișca trupul, în alba întunecime ce ne lua vederile, ne simțeam așa de pierduți și așa de singuri, încât speranța ne părăsea și numai un singur simțământ ne susținea, simțământul datoriei“.
   Și bunicul continuă să-mi citească: Animat de pasiunea sa de cercetător al tainelor lumii subpământene publică,,Eseu asupra problemelor biospeologice” –un studiu despre viețuitoarele cavernicole.
   Dar curiozitatea îl duce în  Insula Mallorca, unde descoperă, în peștera Cueva del Drach, noi specii de crustacee, dedicându-se exclusiv ecosistemelor subterane; peste ani, autorităţile din Mallorca au amplasat, la intrarea în oraș, o statuie a omului de ştiinţă român. 
   A iniţiat un program privat internațional de cercetare numit „Biospeologica”, destinat cercetării faunei peșterilor.Spunea celor ce-l ascultau:-Sunt vietăți pe care nu le agreezi? Dar locuri în natură în care să nu-ți dorești să fii? Mulți se feresc de peșteri și grote, dar sunt persoane care sunt atrase în special de peșteri și de frumusețile rare pe care acestea le adăpostesc.
   Ca o recunoștință, în perioada 1929-1930, Racoviţă a fost ales Președinte al Academiei Române!
          „A ști sau a nu ști , aceasta este întrebarea !” – spunea Emil Racoviță – „Căci a nu ști înseamnă : superstiții ,egoism orb , concurență salbatică , neînțelegere ‚ dușmănie , război , foamete , prăpăd .
 A ști înseamnă pentru omenire : organizare temeinică , activitate rațională , cooperatism , solidaritate, evoluție pașnică „ …
                                                 Va trebui să mă gândesc la cuvintele astea.....