sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Compunere despre PRIETENIE,valorificând fragmentul,dar și cunoștințele și experiențele tale.

 

,,De undeva de deasupra sa,a auzit glasul fetei:
-N-are rost să te ascunzi.Nu vreau să-ți fac niciun rău.
Iar glasul ei i s-a părut aproape prietenos și atunci,fără să-și dea seama,a făcut o mișcare greșită.În loc să stea unde era și să aștepte să plece fata,s-a împins într-un fotoliu mare aflat chiar la baza stivei iar întreaga grămadă s-a surpat.Fata a țipat,apoi s-a rostogolit de-a valma....
  Pricoliciul ieșise la timp de sub grămadă și acum o privea pe fată zăcând palidă,întinsă pe spate,cu ochii închiși...
-Trezește-te!Trezește-te!a strigat el,cu glasul lui răgușit.
  A încercat să o ridice,ea s-a prăbușit înapoi inertă.A aruncat priviri disperate în jur,dar în curtea interioară nu era nimeni care ar fi putut să le vină în ajutor....
  Fata a clipit aproape insesizabil din pleoape.A deschis ochii și s-a uitat lung la Pricolici.Acesta s-a retras cu sfială,pe undeva era bucuros că fata își revenise,dar tot simțea nevoia să se ascundă.
-Nu mi-e frică de tine,a repetat ea,deși nu părea să-și amintească ce se petrecuse mai devreme.Curând o să fiu o zână puternică care o să fie în stare...o să fie în stare...
  Todosia s-a ridicat de jos,și-a scuturat rochia plină de praf,a verificat dacă formularul de înscriere la școala de zâne era la locul lui,în gentuța pe care o purta peste piept.Apoi și-a recuperat chiar și sacoșa cu morcovi pe care o lăsase undeva în curte,înainte să apuce să se cațere pe stiva de scaune.
  Abia după aceea s-a uitat la Pricolici de parcă l-ar fi văzut prima oară.Era slab,plin de zgârieturi și foarte murdar.S-a dat câțiva pași în spate și s-a lipit de un perete zgromțuros și umed,nu mai avea de gând să fugă nicăieri.
-Ai unde să te duci?a întrebat fata.
-Să mă duc?s-a întrebat pe sine Pricoliciul.
-Unde să stai,să mănânci,să dormi...a insistat Teodosia.
Pricoliciul se muta de pa un picior pe altul.
-Nu, a răspuns într-un târziu.
-Atunci hai cu mine acasă!a mai zis veselă fata.
El o privea descumpănit.
-Tu ești o zână puternică?a întrebat-o într-un târziu.
-A,nu!A râs fata.Mama mea e o zână...sau habar n-am...n-are importanță.Eu îți pot oferi doar un adăpost,pentru o vreme”...

                                               (Adina Popescu,O istorie secretă a Țării Vampirilor.Cartea fetiței-vampir)


 
 Am citit fragmentul și m-au impresionat întrebările fetei,grija cu care l-a privit pe Pricoliciul cel slab,murdar,cel care se îngrijorase de starea ei,rugând-o să revină la viață,când căzuse.Ghicise că acesta este într-o stare jalnică și,fără a avea vreun resentiment,îl iscodește despre viața lui,îi oferă un adăpost pentru o vreme.Pare gestul ei a fi un îndemn de moment,poate negândit,dar e o manifestare,de recunoștință,de prietenie,de ajutor.Sinceritatea fetei este limbajul prieteniei care nu constă în vorbe multe,ci în înțelesuri.

  Eu cred că o relație de prietenie este legată de sentimente puternice și legături speciale între două sau mai multe persoane. Relația afectivă de prietenie este greu de explicat în cuvinte. Prietenia este egalitate armonioasă, înseamnă să fii alături de cineva,când e la grea încercare,chiar dacă Pricolici nu a cerut ajutor,starea lui a influențat hotărârea fetei de a-l ajuta. Singura prietenie de preț este cea care s-a născut fără un motiv anume,cred și eu și poate așa a crezut și fata.
  Și astfel am înțeles că e bine să mă înduioșez de greutățile  prietenilor mei, dar mai bine este să le vin  în ajutor.Într-o zi am fost nefericit din cauza unei note mici și-atunci prietenul meu a fost cel care mi-a întins o mână,am corectat împreună greșeala și am simțit că mi- atins inima,am devenit încrezător.Și iată cum prietenia noastră nu este accidentală... este floarea unei clipe.Nu știu cum va fi peste ani,dar prietenia dintre noi va rămâne acel minunat privilegiu al sufletului în care adevărul se poate odihni.

 Cartea Fetiței-Vampir” de Adina Popescu este al doilea volum al seriei ,,O istorie secretă a Țării Vampirilor”, o serie aventuroasă și misterioasă, care readuce la viață personaje de mult uitate.
Cartea ilustrează aventurile Todosiei, fiica Anei Bugiana, o fostă zână și autoare a unei cărți pe care nimeni nu o înțelege. Todosia, o fetiță de doisprezece ani care locuiește împreună cu mama ei, câteva stafii și un vârcolac amnezic într-o casă bântuită din Cetatea de Scaune. Todosia și-a pierdut casa, iar mama ei a fost închisă în Închisoarea Muțeniei, ea rămânând doar cu un Pricolici rătăcit de propria poveste. (Pricoli, un personaj de basm care seamănă de la depărtare cu un copil, însă de fapt este cu un strigoi, care trece pintr-o perioadă nefastă a existenței sale. Nu-și amintește din ce basm provine și începe încetul cu încetul să  dispară, încercând din răsputeri să  rămână în viață.)
 În timp ce fata visează să ajungă zână la Mănăstirea Calu Gastru, iar corectorii (un fel de poliție) se află pe urmele Pricoliciului, o epidemie de Ciumă pune stăpânire peste capitala Țării Vampirilor, Cetatea de Scaune. Mai târziu, Todosia află că s-a înșelat în privința zânelor și că închisoarea în care se afla mama ei era pe Celălalt Tărâm. Astfel, Todosia pornește împreună cu Pricoliciul spre Tărâmul Celălalt, străbătând Ostroavele Albe, insulele de pe Apa Sâmbetei ale Blajinilor pe care zmeul Tase, cel care i-a răpit pe Ileana Cosânzeana și pe Pricolici, le-a distrus. Todosia ajunge de una singură la Muma Pădurii, pe care o păcălește, ca să scape nevătămată din cazanul acesteia și îl întâlnește pe conducătorul vampirilor, Sânge-Albastru, pe care îl ajută, iar acesta îi jură loialitate. Mai târziu, cei doi ajung la Iele, unde îi întâlnesc pe domnul Ar și pe Făt-Frumos, plecați în căutarea Ilenii. Cei cinci (Cu tot cu Cal-Năzdrăvan) pornesc prin Valea Plângerii pentru a ajunge pe Tărâmul Celălalt, care se dovedește a fi diferit de așteptările fanteziste și pline de culoare și magie ale Todosiei. Călătorii pornesc spre pustietate, sperând că vor găsi ceea ce caută fiecare. Chiar dacă aventura Todosiei nu s-a terminat, aceasta deja a descoperit o grămadă de lucruri despre familia sa, găsind un posibil tată și aflând adevărata identitate a mamei sale. Totodată, descoperă dorința de a-i ajuta pe cei în nevoie, află ce înseamnă iubirea și sacrificiile pe care aceasta le solicită, și observă viclenia ascunsă în trupuri frumoase și blândețea din trupurile neatrăgătoare.
  Citind,am descoperit un univers care era ascuns într-u n colț foarte important al inimii mele, mi-a venit în minte Alice în Țara Minunilor, influențată de Todosia, personaj fermecător, o fetiță care visează să ajungă zână. O lume plină de fantastic, de bine, de prinți și prințese, cartea asta a reușit să-mi amintească cu drag de primele lecturi. Personaje minunate cu aer magic, un stil care farmecă și taie respirația cu fiecare pagină citită, dorind să aflu mai mult. Evenimente care vor rămâne mult timp în suflet și vor deschide apetitul pentru basme și povești pentru copii,răsturnări de situație.