luni, 21 noiembrie 2022

 ,,Idolul şi Ion Anapoda" este o piesă de teatru de comedie tragică în trei acte, scrisă de dramaturgul român George Mihail Zamfirescu; este o „comedie amară” (subtitlul piesei) despre căutarea fericirii.
 Este o piesă despre o temă actuală şi universal valabilă – doi bărbaţi iubesc aceeaşi fată, de aici porneşte comedia tristă despre o lume în care normalitatea devine, la întâlnirea cu ceilalţi, anormalitate,ANAPODA.
Ion Anapoda va trăi drama izolării şi ignorării de către ceilalţi şi astfel o va descoperi pe Frosa. La fel de ,,invizibilă", fata vede în Ion sufletul pereche. Din fericire, în piesa dramaturgului interbelic cuplul îşi va rezolva problemele prin dragoste.
Ion Anapoda se revoltă mereu, cu o dârză încăpăţânare, în speranţa regăsirii acelei libertăţi greu de dobândit, implicând uneori sacrificiul personal în numele unei iluzii nepierdute. Ion Anapoda pare un om„pe dos”, dar el este singurul raţional din întreaga compoziţie dramatică. Ion Anapoda e un om cumsecade, a cărui viaţă sentimentală e tulburată de o dragoste nefericită. Găzduit într-o familie de condiţie medie, Ion Anapoda, funcţionar, holtei, dezamăgit de o iubire spulberată chiar în faza intenţiilor, va căuta să-şi modifice felul de viaţă, alături de fata din casă, singurul personaj pozitiv.
Eroul piesei, un subtil cunoscător al realității,îşi construieşte personalitatea prin iubire, delicateţe şi printr-o încredere neclintită în puritatea valorilor morale.
    Ion Anapoda nu e foarte coerent în ceea ce face, e mai aiurit, mai zăpăcit, dar are coerență în sentiment. Și atunci lumea se recunoaște în candoarea lui, în naivitatea și stângăcia lui aparentă.

   În fragmentul din manual,Ion este nefericit,supărat de întâmplările petrecute:necazuri,pierderi,certuri.,,Madam Stavăr”este personajul căruia i se destăinuie.Copleșit de necazuri ar dori să plângă,ar fi o formă de vindecare a sufletului,simțind că nu mai poate rezista.Nu este înțeles de aceasta,îl vede ipocrit,prefăcut ,,sub masca unui copil nevinovat.”
Monologul lui Ion este plin de amărăciune,exprimându-și starea sufletească apăsătoare.
Explică,ascunzându-și surâsul trist,că singura consolare este generozitatea,mărinimia,dorința lui de a nu supăra pe nimeni. Se știe umilit,neînțeles.de aceea a tăcut,apoi a dăruit tot ce avea celor aflați ,,într-o mare încurcătură”,dar n-a primit nimic,nici măcar o,,tresărire”,o mulțumire.În această revolă,nu-i înțelege pe cei din jur care-l văd diferit,adică un om de nimic,mai ales când le arată adevărul.
  Concluzionează,enumerând cu durere,neplăcerile trăite în acea zi,când totul i-a fost împotrivă.Și astfel,trăieşte drama izolării şi a ignorării față de ceilalţi,pentru că se bazează pe iubire, generozitate şi încrederea în valorile morale, este un tip visător, timid (este ca Oblio într-o lume diferită de el). El pare anapoda (pe dos, de-a-ndoaselea, altfel, în altă direcţie decât trebuie; şochează prin felul său de a fi: ciudat; bizar, neobişnuit, straniu)într-o lume în care termeni ca prietenia,dialogul,devotamentul
 şi-au pierdut încărcătura reală. Cu fiinţa mereu agresată şi fizic şi psihic, şi social şi moral, Ion Anapoda este de fapt singurul om adevărat,sincer.

PERSONAJELE :

       Ion,un om anapoda
       Mioara,o nepoată frumoasă și proastă
       Valter,un băiat deștept
       Icu Dănicel,o haimana inteligentă
       Stăvăroaia,o mătușă care n-a renunțat încă la viață
       Frosa,idolul din vis,un fel de zeiță iubită,visată
       Aristotel Matac,un musafir nepoftit