luni, 7 noiembrie 2022

compunere---Într-o pădure fantastică

 


Când am intrat în pădurea fantastică,am înțeles că fusese furtună,de aceea erau nişte brazi doborâţi, scoşi din rădăcină şi trântiţi la pământ de vânt, nişte exemplare de nu puteam să le trec cu piciorul! Aşa, culcaţi, erau mai înalţi decât bunicul! Încercam să ocolim câte unul, dar avea câțiva metri lungime, şi când, în sfârşit, reuşeam să ajungem la cap, ne trezeam în faţă cu altul mai mare şi mai lung!  Pădu­rea neumblată nu e doar un parc frumos, e un loc al supra­vieţuirii şi te poate înşfăca fără nicio părere de rău, aşa cum ia lupul în colţi puiul de că­prioară. M-am trezit tre­murând, rătăcit în mij­locul unei păduri cum nu credeam că există. Din întunericul ei îmi ieşeau în cale fagi enormi, ca nişte dihănii, brazi uriaşi şi toată vegetaţia atât de diferită şi de încâlcită, de parcă anume se străduia să ne piardă acolo.Am înțeles că regăsisem pădurea veche de la începuturile lumii , unde fie­care arbore uriaş s-a născut dintr-o să­mânţă şi nu a fost plantat, unde fiecare palmă de pământ freamătă de viaţă.
Un zvâcnet. Apoi o plutire lină în aer. Un zbor fan­tastic, în acea încordare sublimă.Păsări albastre s-au oprit câteva secunde şi ne-au privit fără frică, spunându-ne că am intrat pe tărâmul lor fantastic.

Încă de la început am avut senzaţia stranie că toţi acei arbori mă pri­vesc. Nu le vedeam ochii, dar cu siguranţă mă priveau. Şi parcă milioanele de frunze care foş­neau erau tot atâtea pleoape clipind. M-am apro­piat de brazii aceia seculari să le pipăi scoarţa aspră cu palmele și am simțit curentul viguros care îi traversa. Simțeam cum prezența lor îmi dă putere și energie, deși mă intimida. Cred că arborii simt prezența omenească și că reacționează la ea. Şi, deodată, văd pe poteca aceea îngustă... ceva. Ar putea să fie doar o pă­rere, dar după câţiva paşi, disting mai bine forma aceea şi nu, nu mi s-a părut: e chiar urma unei lăbuţe de urs. Şi e proaspătă! Şi unde este un ursuleţ, este de obicei şi mama lui. Am pornit înapoi şi mi se părea că alţi şi alţi ochi mă privesc, de data aceasta, altfel. Vuietul pădurii a­vea un şuierat, şi trosnete ciudate se auzeau din desi­şuri.Și-atunci am simțit că m-am contopit atât de profund cu pădurea,încât am intrat în dimensiunea ei....