duminică, 23 ianuarie 2022

compunere--O plimbare pe munte

 

Părea o zi perfectă pentru drumeție, Era o dimineață răcoroasă și Parângul strălucea în toată splendoarea sa, cu vârful în nori mici și albi,un abur de lumină se prelinge prin coroana brazilor înalți. Am pornit ca niște bărbați adevărați,eu,tata și bunicul, urmând traseul marcat. Pe măsură ce mergeam, inima ni se umplea de frumusețea înălțimilor.  În brazi șuiera domol vântul, stârnind cântec de cetini. Un munte magnific și blând, ce ne lasă să ne plimbăm pe spinarea lui. Aerul tare ne  limpezea mintea,ochii erau ațintiți pe cer spre norii care treceau chiar pe deasupra capului, era de ajuns să întind mâna, să îi ating. Liniștea înălțimii ne încon­jura cu tandrețe, peisajul era măreț și impunător,iar mirosul de cimbrișor și brad mă înviora. 
Fagi și paltini cât lumea de bătrâni, cu trunchiuri groase își împreunau sus de tot frunzișurile lor și alcătuiau deasupra capetelor noastre o boltă de umbră și  verdeață.Singurul glas al locurilor acestora e numai glasul vântului, care se taie, suspinând, pare că dureros, în frunza ascuțită a bradului,glasul acesta are un farmec nespus.
Mergeam pe o potecă ce  se strâmta așa de tare, încât de-abia puteam străbate prin desișul întunecos al tufelor lăturalnice,unde ursul mănâncă afine liniștit,cerbii uriași caută un izor sau  cocoșii  de munte se rotesc în dans. De jur împrejur, stau muntii cu piscuri înalte, peste care brădișul negru se întinde.Credeam că nicio pasăre nu-și îndreaptă pe aici zborul rătăcitor,dar deodată albastrul limpede al cerului adânc se pătează de un punct negru, trecător,iar bunicul îmi spune că e un vultur care își  cată  prada în glasul ușor al vântului.Urcăm prin liniștea asta veche, singuri, spre vârful unde odihnește Dum­nezeu.Pe cărarea îngustă,sprijinită de pereți de stâncă urcăm cu speranța că vom găsi o peșteră,un loc de odihnă.Eu însă simțeam o teamă că poate acolo era un adăpost al sălbăticiunilor,așa că am plecat mai departe pe poteca îngustă pe care,după cum spune bunicul,numai căprioarele se avântă și iată-mă admirând piscurile negre ale munților păduroși.Ajung aici să bea din pârâul cu apa limpede,poleită de razele soarelui și aduc cu ele  suflarea dulce și lină de aer cald și parfumat.Câteva flori ,crescute în crăpăturile stâncii, se pleacă la suflarea vântului, ca și cum se tem.Cum au ajuns fluturii mici,albaștri, ce par fulgi de azur,speriați,mi se pare un mister,îi urmăresc cum  se ridică în stoluri zburătoare,răspândindu-se în aerul cald. Fluturi lumină, fluturi...simt că mă umplu de alb, de lumină, de fluturi, şi parcă am păşit pe un alt tărâm condus de o rază de soare strălucitoare.De departe se aud lătrăturile unor câini și mă bucur,ne vom îndrepta pașii spre o stână. Clipa aceea când soarele apune în fața noastră în munte este momentul când ne oprim, respirăm, îmbrățișăm întreaga lume. 
Munții sunt o lume deasupra lumii,sunt marile catedrale ale pământului,ziduri de stânci, mozaic de flori, coruri de izvoare, altar de zăpadă, boltă de stele.Privind în jur înțeleg că munții  ne oferă tot ceea ce putem cere vietii: spațiu, măreție, liniște, asprime, frumusețe, prietenie.