duminică, 9 ianuarie 2022

compunerea mea---Despre PRIETENIE

 

Cerul înghețat și zăpada măruntă cernută de mâini uriașe din ceruri făceau ca plimbarea noastră prin parcul pustiu să pară o expediție inedită.Bunicul și cu tata tocmai se despărțiseră de un vechi prieten al lor,spunând că te bucuri întotdeauna când îţi revezi un prieten, după orice interval de timp, dacă nu te bucuri, nu e prietenie; eu mă gândeam la tortul de acasă,iar ei povesteau despre prietenii ale unor oameni ca Charlie Chaplin și Albert Einstein,Eminescu și Creangă,Ahile și Patrocle,am adăugat eu sau câinele de la stâna,pe unde ne-am rătăcit, și puiul de urs și lupul singuratic și timid.Ei,oamenii mari,spuneau că,cei despre care vorbeau,  știau  că prietenia nu există fără reciprocitate şi fără egalitate, indiferent de valoarea, vârsta, calităţile fiecăruia.Sigur că în momentul în care unul se simte deasupra celuilalt nu mai există prietenie,un exemplu pot fi amintirile lui Slavici,care spunea despre prietenul său,Eminescu că se întâlneau în fiecare zi,în orele libere și că așa a învăţat să citească și să scrie corect  româneşte.
 Prietenia e pe viaţă, dacă s-a terminat, s-a terminat viaţa, şi nici chiar asta nu opreşte prietenia și atunci m-am gândit la filmul,,Troia”,la Ahile. Prietenia lui a continuat atâta timp cât el a trăit.
Prietenia poate fi interzisă? întreb eu și deodată mi-am amintit de Romeo și Julieta,de Liesel și Rudy. din,,Hoțul de cărți”-pe care am mințit că am terminat-o-cu copiii  aceia zglobii, isteți, și... mereu mă amuzau încercările lui Rudy, pentru a-i trezi intersul lui Liesel.Auzindu-mă,tata mi-a spus despre Sancho Panza, scutierul lui Don Quijote.Cum poate un nobil să fie prieten cu un scutier,cidat,nu?
Dar „toți pentru unul și unul pentru toți!” -celebra deviză a muschetarilor. Iar Athos, Porthos, Aramis și d’Artagnan demonstrează că și trăiesc după această deviză.,care subliniază superb esența prieteniei lor,:fidelitate, susținere, devotament.
 Eu cred acum că o prietenie dacă poate dura o viață întreagă, ar fi așa ca un miracol.Mâine,la școală le voi spune prietenilor mei că prieten este cel care atunci când îți întinde mâna, îți atinge inima.

îndemn:   

Lăsați-vă gândurile să plu­tească cu norii. Ob­ser­va­rea cerului ne ajută să ne con­centrăm asupra lu­crurilor esen­țiale, dar ne dă și un sen­timent al infinitului.  Învățați-vă ochii să ză­rească ne­vă­zutul. Fru­­­mu­se­țea per­fec­tă a unei ră­­murele de brad e la fel de mi­nunată ca o pădure în­trea­gă.