luni, 31 ianuarie 2022

,,Un fiu”de Alejandro Palomas --caracterizare

 

,,În unele duminici, mă duc cu tata la film, dar doar după-amiază, pentru că dimineața este închis. Înainte să plece, cu mama mă duceam rareori, pentru că ei îi plăcea mai mult să se joace de-a tot felul de jocuri și să vadă filme pe calculator. Făcea floricele la cuptorul cu microunde și apoi le dădea cu unt și ne așezam amândoi pe canapea, cu pătura cu desene magice pe care scrie ,,madeinturkey” și pe care a adus-o odată dintr-un loc care se numește Istanbul, care nu este Pakistan, deși tata spune că acolo toți bărbații poartă mustață și femeile seamănă cu mama Naziei, pentru că li se văd foarte puțin fețele.
 Preferatele mamei sunt filmele în care se cântă tot timpul, mai ales cele cu femei blonde. Îi plac mult, dar cel mai mult și mai mult, ,,Sunetul muzicii”, pentru că apare Mary Poppins deghizată în călugăriță, pe care o mai cheamă și Maria, deși copiii familiei Trapp nu știu asta, pentru că, firește, cum sunt din Austria, este mai bine așa, ca să nu-i calce cu mașinile lor cenușii nemții, care sunt cei răi. De asemenea, îi place mult de tot și un film foarte comic ce se numește ,,Nunta lui Muriel” și în care este vorba despre o fată grasă, plină de pistrui, care locuiește în Australia și care are prietene foarte rele, pentru că sunt frumoase, iar ea nu. Mama știa toate cântecele și, în unele duminici, când tata nu era acasă, pentru că la ora aceea se ducea la sala de gimnastică sau uneori la fotbal, ne scoteam pantofii, ne urcam în picioare pe canapea și cântam și dansam pe melodia ,,Mamma mia”, la fel ca Muriel și prietena sa, cu perucile și costumele argintii așa, spate în spate. Mai sunt și alte filme care mamei îi plac mult, unele pe care le numește ,,clasice”, dar care pe mine mă plictisesc, pentru că, fiind vechi, nu sunt colorate, și mai e și filmul meu preferat, care-i place mult și mamei, iar tatei nu și care se numește ,,Billy Elliot”.
 Mama spune că Billy seamănă puțin cu mine. Mă rog, puțin mai mult, pentru că și mama lui Billy este tot englezoiacă, deși eu nu știu să dansez foarte bine și s-ar putea să nu mai învăț niciodată. Anul trecut, de ziua mea, i-am rugat pe tata și pe ea să mă înscrie la o școală de balet care se afla dincolo de piață, la fel ca Billy, dar în spaniolă, iar mama s-a bucurat foarte mult și a aplaudat așa, o dată, de două și de trei ori, dar tata a zis:
- Hmmm..., mai vedem.
Iar asta înseamnă că nu. Știu că a mai spus asta și când mama a vrut să păstreze câinele doamnei Arles, fiindcă ea era prea bătrână ca să mai aibă grijă de el, iar în cele din urmă l-a luat nepoata ei la țară.”

                                                                                 (Alejandro Palomas, Un fiu)

Pentru a o caracteriza pe mama,fiul foloseşte atât caracterizarea directă, cât şi cea indirectă.Relatarea fiului este la persoana întâi.
Caracterizarea directă este făcută direct de fiul-narator printr- o exprimare naivă,copilărească,așa cum vedea și înțelegea viața din jur.Motivul pentru care povestește despre mama sa este ieșirea la film cu tatăl său. Cu mama se ducea rar,vedeau filmele acasă,pe calculator.Se desfășura un adevărat ritual:erau pregătite floricelele,apoi canapeaua devenea locul pentru spectacol,exista și o pătură venită de departe,dintr-un loc misterios.Cu duioșie,plăcere amintește de filmele dorite,,preferate”ale mamei:cele muzicale :,,Sunetul muzicii”,,,Nunta lui Muriel”,pe care el,copilul le înțelege în felul lui,mai ales personajele sunt descrise cu simpatie.Numele ,amănuntele din filme sunt reținute,pentru că acestea erau iubite,plăcute de mama lui, și el  le privea prin ochii ei-era aceasta o apropiere sufletească de ea și de tot ce ea iubea.Își urmărește mama cu plăcere,îi înțelege admirația pentru muzică și trăiește alături de ea frenezia dansului din filmul,,Mama mia”,erau atunci parteneri de dans,distracție,de bucurii.Mama este fascinată de filme,,clasice”,despre viață,sunt acestea privite cu seriozitate.Dar ea își privește copilul cu iubire și-l aseamănă cu ,,Billy Elliot”,băiatul-dansator,a cărui mamă era tot englezoaică. Este un personaj prins într-un carusel plin de sensibilitate,emoții și iubire ce împrăștie lumină și bucurie în jurul ei.
 Modalitatea de caracterizare indirectă reiese în special din comportamentul mamei, ființa ce dăruia viață,fericire,bucuria de a exista,transforma totul într-un spectacol magic  al iubirii,în care mamă și fiu erau  protagoniști,iar băiatul înțelegea că totul era din iubire pentru el.Extaziată,aplaudă dorința fiului de a merge la balet,este contrazisă de tatăl ce pare că nu-i înțelege micile plăceri.
  Prezentarea mamei este una sensibilă și simplă,arată legătura sufletească dintre mamă și fiu cu o viață fericită și perfectă.

 

,,Un fiu” este un roman considerat a fi noul ,,Micul prinț” ,o mică bijuterie literară,Guillermo, alintat Guille, protagonistul acestui roman, este un copil cu totul deosebit. El trăiește singur cu tatăl său, Manuel, întrucât mama, de profesie stewardesă, a plecat la muncă în Dubai. Tocmai a ajuns la o școală nouă, iar singura lui prietenă este Nazia, o fată pakistaneză. Arată ca un copil fericit, un copil anormal de fericit, după opinia dirigintei sale, Sonia, ale cărui beculețe se vor aprinde toate odată când Guille, la întrebarea „ce vrei să fii când ai să te faci mare?„ răspunde că vrea să fie Mary Poppins, nu „ca” Marry Poppins, ci ea însăși. Toate acestea o vor face pe Sonia să ceară sprijinul Mariei, consilierul de orientare al școlii, pentru a o ajuta să descopere ce se ascunde sub acea fațadă a fericirii lui Guille.Adoră să citească pagini cu zâne și cu magie.Este asemănător mamei sale,Amanda,o stewardesă engleză,un înger desprins din rai,o făptură diafană cu păr blond și ochii albaștri,ce împrăștia lumină și bucurie.Băiatul,Guille moștenise trăsăturile fizice și de caracter ale mamei,amândoi se pierdeau într-o lume magică și spectaculoasă.
Cartea „Un fiu” este o istorie specială, nu este doar un Mic Prinț, este mai degrabă un roman al speranței. În minte mi-a venit asocierea cu acei fluturi care zboară la lumină, chiar dacă riscă să ardă. O fac pentru că vor să se facă auziți. Guille este un fluture, dar unul pe care toată lumea vrea să îl închidă într-o capsulă de sticlă. Un copil care nu vrea să se resemneze, ci vrea să lupte. Poate că nu înțelege cu ce are de a face, dar asta nu îl împiedică să caute lumină în acel întuneric dens în care viețuiește. Guillermo (Guille) este un copil deosebit, care se cufundă în lumea magiei și a poveștilor, pentru a depăși greutățile din viața sa. Povestea se desfășoară cu gingășie și se țese ca o pânză de păianjen, aducând cu fiecare nouă perspectivă o nouă notă la adevărul ce se cere descoperit. „Un fiu” ne poartă pașii în lumea plină de frumos și de feeric a lui Guillermo, un băiețel care a învățat să îmbrace toată durerea din propria casă într-o mască a fericirii și care își găsește refugiu în poveștile cu Mary Poppins, singura care pare să aibă puterea să redea speranța în viața lui și să îi arate o luminiță. Mary Poppins devine o prezență atât de constantă în viața lui Guille, încât băiatul ajunge să se agațe de ea pentru orice. Din momentul în care Guille ajunge în cabinetul Mariei, începem o adevărată călătorie spre sufletul băiețelului. El se deschide încet, încet în fața consilierei și îi spune povestea lui, așa cum se pricepe la vârsta lui fragedă. Terapia va dovedi că băiatul trecea prin multe dureri nespuse și că era mai puternic decât s-ar fi bănuit la vârsta lui. El a înțeles din zbor ce se petrece și a încercat să îi ajute pe cei din jurul său: pe tatăl lui, Manuel, cel dărâmat de durere, care se înconjurase de un cocon al negării și al refuzului de a accepta adevărul, precum și pe prietena sa, Nazia, o fetiță musulmană obligată de bărbații din familia sa să se căsătorească de la o vârstă fragedă cu un bărbat mai în vârstă decât ea.
Povestea este spusă de fiecare dintre personaje: Guille-fiul, Manuel-tatăl, Sonia-învățătoarea și Maria-consiliera, marcând mai multe perspective în narațiune.