marți, 11 ianuarie 2022

 

Precizează comparațiile din versurile date, selectate din poemul,, Călin (file din poveste)” de Mihai Eminescu.

 a „Pe un deal răsare luna, ca o vatră de jăratic.“

 o imagine vizuală de mare rafinament; este un cadru de basm, în care razele roşietice ale lunii răsărite de pe deal aruncă reflexe ce impresionează. Eminescu introduce un element romantic „luna” acest spaţiu al însingurării,un sanctuar al focului purificator,un spațiu sacru care iluminează spiritual. Prin comparația aceasta se creează o atmosferă de măreție și mister, fără nimic impresionant,un decor în care unele vise pot fi atinse.
 Misterul este produs de locul de unde se ivește, din spatele unui deal, un liant între planul real și cel ireal, sugerând mișcarea spre nemărginire,punct de întâlnire între terestru și celest,un loc de trecere ce domină lumea.

b „Arde-n candel-o lumină cât un sâmbure de mac.“

Lumina candelei arată lumina cu care divinitatea luminează sufletele ,este jertfa de lumină,care  alungă duhurile rele şi curăţă mintea, este lumina de veghere,comparată cu,,un sâmbure”,o părticică,o fărâmă,o sămânță ,,de mac”care implică devenirea și moartea, simbol al dragostei, al morţii şi somnului adânc,este speranţa că durerea va putea fi depăşită;este lumina timidă a dragostei.