duminică, 27 februarie 2022

,,Cireșarii”de Constantin Chiriță--vol II--fragment

 

,,Exact la ora 5, Ursu sosi în sala de antrenament. Ştia că maestrul său ţine foarte mult la punctualitate. Antrenorul, un bărbat trecut de 50 de ani, cu o statură impunătoare, îşi primi ca întotdeauna zâmbind elevul său preferat. Deşi se putea lăuda cu o carieră îndelungată în ring, figura lui nu prea aducea a boxer. Părea mai degrabă a unui om obişnuit, a unui intelectual deprins cu mişcarea şi sportul, decât a unui fost as al categoriei grele. De altminteri, întreaga sa concepţie despre box era foarte mult diferită de a altor maeştri ai sportului cu mănuşi, mai ales de cei care susţineau că boxul este prin definiţie şi exclusiv un sport al forţei şi rezistenţei. Antrenorul lui Ursu nu nega valoarea calităţilor fizice, dar predica fără încetare elevilor lui ideea că în lupta cu pumnii contează, cel puţin în aceeaşi măsură, inteligenţa şi psihologia. Adversarul trebuie cântărit, judecat, susţinea el, stilul său trebuie studiat cu atenţie, de asemenea şi loviturile sale specifice şi, în raport cu rezultatul acestui studiu, boxerul angajat trebuie să-şi organizeze lupta. [...] Clipele decisive, fie pentru acumulare de puncte, fie pentru plasarea unor lovituri puternice, trebuiau alese fără greşeală. Provocarea unui asemenea moment şi fructificarea lui era, la urma urmei, o problemă de psihologie şi de inteligenţă. Antrenorul îi aminti lui Ursu toate aceste idei însoţindu-le cu exemple multiple din cariera lui şi din cariera altor boxeri care făcuseră faimă sportului cu mănuşi.
― Ce ştim despre adversarul tău? îl întrebă antrenorul pe Ursu. Că e puternic, mai puternic decât tine, că e tot atât de agil ca tine, că are mai multă experienţă decât tine. Două plusuri şi un egal în fişa lui, două minusuri şi un egal în fişa ta. Raţional şi psihologic, aceasta duce la o anumită concluzie: siguranţa. Adversarul e sigur de el. Adversarul e sigur de victorie. Nu se îndoieşte nicio clipă că va obţine victoria. Ei, eu cred că aici trebuie să căutăm ceva, aici trebuie să acţionăm noi. Adică, în raport cu această încredere în el, cu această siguranţă a victoriei să ne făurim tactica de luptă, toată concepţia noastră de luptă. Înţelegi, Ursule?
Ursu prinsese tâlcul celor spuse, dar i se părea că ideea antrenorului nu se potrivea cu ideea pe care şi-o făcuse el despre meciul de a doua zi. De aceea se mulţumi să clatine din cap, dar gestul lui aducea mai degrabă a nedumerire. [...]
 Ursu îşi privi gânditor profesorul. Tactica pe care acesta i-o predica era într-un fel opusă celei la care reflectase el. Logica profesorului i se părea însă cu neputinţă de atacat. Maestrul nu-l lăsă prea multă vreme să mediteze; era vremea să înceapă antrenamentul. Frământările şi întrebările lui Ursu nu dispăruseră, nici măcar nu se atenuaseră. Simţea nevoia să se destăinuiască cuiva. De aceea îl şi chemase pe Tic la antrenament. Voia să-i vorbească puştiului ca unui prieten, să se uşureze măcar, pentru că la alt sprijin nu se putea aştepta de la el. Şi nu înţelegea ce se petrece cu Tic de întârzie atât de mult.
 Mai era însă cineva căruia Ursu putea să i se destăinuie, dar la care nu îndrăznea să se gândească: Lucia. După întâmplările din Peştera Neagră, prietenia dintre cei doi se răcise. Dacă acolo, pe munte, în mijlocul primejdiilor, firile lor deosebite se întâlniseră şi se atinseseră plăcut, dacă în noianul de spaime şi emoţii îşi trimiseră unul altuia unde calde, duioase, necesare, uneori aproape imperceptibile, reîntorşi în liniştea şi monotonia orăşelului, simţiseră amândoi un fel de teamă şi apoi nişte valuri de gheaţă peste ceva ce fusese blând şi cald.

                                                                                                          Constantin Chiriță, Cireșarii, vol. II

 

   Privirea autorului se îndreaptă spre antrenor și descrierea lui impresionează-caracterizare directă-deși avusese o carieră deosebită în box,bărbatul matur cu o statură impunătoare părea un om obișnuit,,un intelectual”căruia îi plăcea sportul.În concepția despre box era de acord cu existența calităților fizice ale unui boxer,dar socotea importantă pătrunderea în gândirea adversarului,urmărirea stilului de luptă al acestuia,a loviturilor specifice.Și astfel,urmărindu-l cu inteligență vor fi alese clipele decisive ale meciului.Îi exemplifica elevului său experințele unor alți boxeri.Monologul inteligent expus în fața lui Ursu este o lecție despre cum să-și privească adversarul puternic,agil,cu experiență,însușiri care-i dau siguranța victoriei.Urmărindu-i siguranța,încrederea în victorie,ei doi pot căuta o tactică de luptă.
   Ursu este un sportiv punctual,este caracterizat direct de autor ca și antrenorul său.Ascultă vorbele antrenorului,dar are nedumeriri,își făcuse altă tactică de luptă și de aceea în timpul antrenamentului trăia o neliniște.Voia să-și mărturisească simțămintele luiTic,puștiul fără experiența unui meci,dar care-l putea asculta.Se gândea și la o altă persoană,Lucia,dar prietenia lor, cândva plăcută,caldă,se transformase într-o teamă și apoi în ,,răceală”,o reținere a sentimentelor.Trăiește astfel un moment de neîncredere înaintea unui meci important,este tulburat,conștient că sfaturile antrenorului sunt folositoare,dar și dornic de a avea propria gândire.Interesantă este dorința de a-și împărtăși temerile unui prieten,este dorința de comunicare,de nu  fi singur.
 Numele de Ursu i se potrivește pentru statura,forța,puterea de a  trece peste orice obstacol,felul imprevizibil și mai ales dornic de victorie, hotărât și isteț, forța fizică nu presupune lipsa de tandrețe, pentru că  are față de Lucia sentimente deosebite, pe care nu le exteriorizează, chiar dacă a dovedit multă afectivitate atunci când s-a aflat in preajma ei.
   În realizarea celor două portrete individuale,fizice și morale, autorul a folosit descrierea pentru evidențierea în mod direct a trăsăturilor carac­teristice.Alteori, prin narațiune a reliefat alte însușiri ale personajelor prin prezentarea indirectă, prin intermediul acțiunilor personajelor.