vineri, 11 februarie 2022

poezia,,Nucul”de Șt.O.Iosif

 

,, Același loc iubit umbrești
Și-un colț de cer întreg cuprinzi,
Nuc falnic, strajă din povești,
Deasupra casei părintești
      Aceleași crăngi întinzi...

De veacuri fruntea nu ți-o temi,
Ții piept când vin furtuni năval —
O, de-ai putea să mai rechemi
La poala ta și-acele vremi
      De trai patriarhal !

Acel șirag de mândre veri
De cari mi-aduc aminte-abea,
Asemeni unor dragi păreri
Ce-au legănat în mângăieri
      Copilăria mea...

O, de-ai putea să mai aduni
Alaiul de copii vioi
Ce-n horă se-nvârteau nebuni
Și toamna făureau cununi
      Din veștedele-ți foi !

Dar unde-s brudnici copii
Și unde-s râsetele lor ?...
Potecile-au rămas pustii
Și-i năpădit de bălării
      Pustiul din pridvor...

De mult s-au risipit și-acei
Bătrâni ce-n umbră ți-au stătut
La sfaturi cu părinții mei,
Și frunza ce-o călcară ei
      Țărână s-a făcut !

Străjer măreț, mai ți-amintești ?...
Tu singur, încă neînfrînt,
De-amar de ani adăpostești
Ruina casei părintești
      Pe care azi o cânt !”

 

    (brudnic — nevârstnic, necopt la minte

 

Poezia „Nucul”este un monolog liric adresat, formele pronumelui personal „tu” având rolul de a exprima subiectivitatea, fiind o marcă a tipului direct de adresare. Un poem plin de emoție și de melancolie în care nucul este pretextul unei incursiuni în trecut. Poetul este spectatorul propriei sale copilării, peste care suprapune realitatea,prezentul.Nucului îi este atribuită însușirea omenească de a fi de veghe din vremurile poveștilor,acoperind ,,același”loc vechi,iubit,înconjurând,,un colț de cer”,de univers.Este arborele regal ce domină locul natal,casa, niciodată uitată. Fără  a se teme de necazurile timpului, le-a înfruntat rămânând mândru și puternic.Impresionează rugămintea ca timpul liniștit,,patriarhal”al copilăriei,vremurile trecute să revină ca printr-un miracol.Cu greu,omul își amintește încântat de  mulțimea verilor, copilăriei,anotimp ales, pentru a simboliza cele mai adânci taine ale ființei și care au trecut ușor asemenea unor adieri. Verbul,,de-ai putea” la modul conditional optativ are rolul de a evidenția dorința intensă a eului liric de a revedea alaiul,hora veselă a copiilor de odinioară.Întrebării triste,,unde-s râsetele”copiilor zburdalnici îi răspunde pustiul,tăcerea  potecilor,al pridvorului,loc al trecerii timpului,al singurătății,al suferinței.Treptat cu scurgerea timpului au plecat generațiile: bâtrânii ce l-au vegheat, i-au urmărit pașii,,din umbră”,din trecutul anilor, cu învățături,sfătuindu-i pe părinți.Toți au devenit,,țărână”,pământ,s-au reîntors în locurile veșniciei. Ultima strofă accentuează perspectiva nostalgică a eului liric, care simte dureros trecerea timpului şi dispariţia celor dragi: se adresează nucului ce-a rămas de pază,,de-amar de ani”,de-o veșnicie,adăpostind,protejând peisajul dezolant, apăsat de durere care evocă distrugerea şi zădărnicia,cântul poetului este dureros.Poetul este spectatorul propriei sale copilării, peste care suprapune realitatea, singur, nucul a rămas martor al acestei dispariții naturale.Nu este un strigăt spre divinitate,nu reclamă vreo nedreptate existențială,ci pur și simplu constată o stare în incursiunea sa în trecut.
   Limbajul figurat, bazat pe imagini artistice şi figuri de stil, accentuează sentimentele transmise în mod direct şi subliniază tristeţea şi nostalgia care domină întregul spaţiu liric. Astfel, spaţiul poetic este dominat de: imagini vizuale: „nuc falnic”; epitete: „șirag de mândre veri”;personificări: „De veacuri fruntea nu ți-o temi, Ții piept când vin furtuni năval” ;metafore: „strajă din povești”, „străjer măreţ”- nucul devine o figură cu apartenenţă mitică, protectoare, menite să apere întreaga lume. Descrierea predomină, ca mod de expunere, fiind bazată pe o multitudine de construcţii nominale, alcătuite din substantive şi adjective: „nuc falnic”, „strajă din poveşti”, „străjer măreţ”, dar apare şi monologul adresat: „mai ți-amintești?...”, iar prezenţa eului liric, evidenţiată de mărci lexico-gramaticale specifice, accentuează subiectivismul versurilor şi al exprimării.
 Fiecare strofă din cele cinci ale poeziei, cu rimă variată şi măsură de 6-8 silabe, reia şi detaliază iubirea pentru natură, ca temă principală a textului.
   Poetul nu exprimă în poezia sa decât sentimente şi impresii pe care le simţim cu toţii – e mai mult decât un poet, e un om – dar pe  care le simte mai puternic, mai frumos.