duminică, 29 octombrie 2017

text argumentativ--Despre adolescență

Imagini pentru imagini adolescenti

   Am citit că adolescența este o perioadă de ,,furtuni şi stres”, de mari transformări în plan fizic, mental, moral şi emoţional, perioadă în care ,,copiii”se confruntă cu “puseul de creştere”.
     Eu cred că adolescența nu reprezintă doar creștere și dezvoltare fizică, ci și o combinație de gânduri, simțuri care vor forma personalitatea adultului de mai târziu. Sigur că majoritatea adolescenților trec prin perioade de nervozitate, impulsivitate tocmai pentru a deveni centrul atenției prietenilor care fac parte din anturajul lor. În tot acest timp, orice adolescent își dorește să aparțină unei „turme”, așa cum spuneau mai demult stramoșii noștri,iar astăzi îi spunem ,,anturaj”.Din punctul de vedere al părințilorn-ar trebui să existe un anturaj nepotrivit pentru copii, deși, uneori, părinții au tendința de a judeca greșit prietenii copilului lor în funcție de ,,look” sau comportament,am observat chiar la mine în casă această idee.
    În primul rând,voi arăta câteva semne care ar putea avertiza că un  adolescent nu este în anturajul potrivit pentru el:
    Nu are încredere de sine;având încredere în forțele proprii, va fi mai greu de influențat în a face ceva ce nu-i convine.Apoi  este tot timpul agitat și iritat;și-atunci cei din jur vor fi atenți la felul cum vorbește și,delicat,îi vor atrage atenția.E bine să fie lăsat să-și dea seama singur de influența negativă pe care o au ,,prietenii” asupra lui și va renunța singur la ei.Sunt situații când ,,se ascunde”,se izolează, nu vorbește,îi  scade pasiunea pentru un anumit hobby.Dacă schimbarea vine din el, din noile lui valori, nu e nimic greșit,dar dacă îi este rușine cu ceea ce face din pricina anturajului, atunci se pune întrebarea:ce prieteni sunt în jurul lui?                                                                                            Un alt semn poate fi schimbarea stilului vestimentar-- semn de rebeliune.? Trebuie mult tact, fără  presiune pe el sau ea,se va îndepărta de adevăr,de părinți.În același timp poate apărea scăderea notelor,lipsa interesului pentru școală, comportament necorespunzător în timpul orelor, neefectuarea temelor.
    Ei bine, în condițiile în care acasă nu sunt probleme, acestea sunt semne că anturajul nu este prielnic și există o  influență negativă. 
      În al doilea rând,se pune întrebarea: ce e de făcut pentru a schimba anturajul? Eu consider că o persoană de aceeași vârsta cu mine, va înțelege mult mai bine decât un părinte și că nu voi fi criticat, că nu voi auzi reproșuri și că voi putea exprima tot ce simt.Dar cum rămâne cu privirile calde ale părinților,cu voia bună de la mesele de seară,cu întrebarea,,cum a fost ziua ta?”,cu filmul văzut seara cu fratele sau sora în liniștea camerei?

    Pe scurt, anturajul contează foarte mult, pentru că, în funcție de acesta, orice adolescent se va modela într-o direcție sau în alta; prietenul adevărat este acela care te sfătuiește de bine, nu acela care îți laudă nebuniile, prietenii adevărați sunt numai cei care te lasă să fii tu însuți, fără a se ivi dorința de modelare neapărat într-un sens sau altul. 
   În concluzie,atunci când ceva nu este în regulă cu anturajul unui adolescent, se pot gasi soluții în a reduce timpul petrecut în jurul acelor,,prieteni”,poate fi îndreptat spre altceva care l-ar atrage. Dacă rebeliunea pornește din interiorul familiei și copilul face ceva nepotrivit doar pentru a atrage atenția, atunci cei ce-l iubesc să petreacă mai mult timp alături de el, să-i invite prietenii acasă,să-i cunoască cum sunt împreună.
     Și nu în ultimul rând, copilul de ieri,adolescentul de azi să aibă toată dragostea familiei,să fie ascultat, să i se construiască încrederea de sine....îi va fi de mare folos în a face alegerile cele mai bune în viață!