luni, 11 mai 2020

compunere--La grădina zoologică--(am publicat-o luni, 5 martie 2018)


O mulțime de animale și specii de păsări autohtone și exotice mă  așteaptă la Gradina Zoo București: maimuțe, bivoli, cinteze, struți, anaconde, tigri, leu, tigru indian, cerb și antilopa, puma, oi berbere, găinușe de balta și multe altele. De curând, gradina zoologica a primit zebre din Kenia și manguste vărgate.Așa că m-am hotărât,e vacanță,e vară,e duminică...voi merge la Zoooo!
Orice om,dacă are suflet de copil, nu are cum să nu se bucure de o vizita la Gradina zoologica, de toate animalele,păsările și de zâmbetele calde pe care oricine  le poate  vedea întipărite  în jur. Totuși, ar fi bine sa nu vizitezi animalele imediat, după ce au mâncat, pentru ca atunci au obiceiul să se odihnească – și o fac de cele mai multe ori la umbra, ascunse în cuști. Astfel, maimuțele nu se joacă nebunatice, năstrușnice,sunt somnoroase,leneșe.                   
Se pot încerca  și câteva senzații ,,tari”:o vizită la  familia leilor: cușca lor este transparentă, astfel încât  există sentimentul ca te afli chiar lângă ei.
Văd multe animale care trăiesc în luxuriantele păduri tropicale amenajate: elefanții inteligenți cu abilități  de a învăța noi lucruri,îi  privesc cum își fac baia de dimineață,sunt mari,enormi,greoi,dar au o delicatețe,o ușurință de a se mișca,încât parcă  se supun unui ritual vechi.Departe,hipopotamilor nu li se vede decât spinările enorme.E liniște și dintr-odată  o armată de babuini năvălesc pe malul apei aplaudându-i.Se bucură de libertate,de verdele copacilor,se joacă asemenea copiilor fără griji.Mai departe trăiesc în habitatul lor bine amenajat șacali și manguste, lemurieni care vin lângă noi,oamenii, vulpi zburătoare - un fel de liliac,i dar mai mari. Urangutanii, blânzi se leagănă agale de crengile arborilor din împrejurimi.Toți ochii îi privesc cu admirație ,și gândul zboară către King Kong din film,cel îndrăgostit de o fată frumoasă,blondă..La soare se ,,bronzează” broaștele țestoase gigant, în alte ape calde se fugăresc dragoni de Komodo, în crocodili fioroși și printre ei diverse specii de șerpi de apă.îți Pe alei trec în curse poneii cu coamele fluturânde.Dar atenția  este atrasă de tigrul siberian alb,un exemplar superb,cu ținută regală,mândră,iar privirea pătrunzătoare pare că aduce imagini din timpuri vechi,vechi. Rinocerul alb, mandrilul, maimuțele Proboscis, ursul malaezian,urșii panda,girafe,cămile,lame,canguri,hiene sunt privite cu multă curiozitate, bine întreținute și puse în evidență în habitatul natural amenajat. Parcul cu păsări este ultima atracție,este atâta culoare și note muzicale,că dă impresia unui început de spectacol muzical.În finalul vizitei mulți vizitatori cântă și aplaudă o familie de urși polari –este o aniversarea ,dar și apariția unui bebeluș-un ursuleț alb,mângâiat de o mamă grijulie.
Am vizitat,m-am încântat,dar undeva în suflet simt o tristețe apăsătoare...de ce?m-am simțit ca micul Mowgli și mă întreb:cum ar fi fost toate animalele acestea în LIBERTATEA  ADEVĂRATĂ.....