marți, 15 decembrie 2015

cartea tipărită sau digitală....

Cartea  tipărită  într-o societate digitalizată
Se spune că viitorul ne rezervă cărți, reviste, joburi, vieți și sentimente digitale, că trăirile noastre vor fi reduse la online și că vom uita cum să ne privim în ochi, cum să desprindem cu degetele foile unui roman. Să fie oare atât de sumbri anii ce vin?
În viziunea mea, întotdeauna vor exista oamenii care aleg lumea trăirilor „palpabile” în detrimentul celei a trăilor în fugă, virtuale. Astfel, consider destinul cărții tipărite într-o societate digitalizată este acela de a exista.
În primul rând, nu îmi pot imagina cum ar arăta un soi de ediție princeps a cărții unui autor nou, în format e-book. Cartea tipărită va exista mereu, pentru a marca începutul, lumea materială din care e desprins firul unei povești, fie că va fi ea scrisă de un sistem de operare căruia autorul îi va vorbi, fie că încă va fi redactată folosind tastatura.Trec cu pași ușori prin sălile bibliotecii mari,unde liniștea îmi dă
senzația de calm,de siguranță.Îmi plimb degetele pe coperțile cărților cartonate
și citesc numele autorilor cunoscuți:Eminescu,Eliade,Farago și... zâmbesc,iau o carte a lui Nichita Stănescu recitesc,,Leoaică tânără, iubirea...”,simt moliciunea hârtiei,îi aud foșnetul ,culoarea cernelei,e ceva intim,prietenesc,mângâi fiecare pagină,întorcând-o.E bine,mă simt ca în prima zi de școală.
În al doilea rând, cred că variantele tipărite ale cărților vor reprezenta o noțiune de lux, în contextul în care formatul digital constă în redactare și multiplicare, folosindu-se doar memorie RAM, iar formatul tipărit presupune imprimare de text și grafică pe feluri diverse de hârtie. Practic, o carte care va putea fi ținută în mână și în care vor putea fi subliniate, pe alocuri, pasaje, va fi mult mai costisitoare decât una în format electronic.Ținând în mână cartea,nu mă mai simt singură,pentru că știu că înaintea mea au mai fost și alții,îi simt prieteni,deși nu-i cunosc.
În plus, precum în prezent există oameni care nu se pot desprinde de valorile tradiționale, deși alternativele moderne le sunt la îndemână, ce mă împiedică să cred că în viitor nu vor exista oameni anti- format digital?Sigur că vor fi,sigur că în serile lungi de iarnă sau în amurgul unei zile de vară vor citi,,Sara pe deal”sau,,La gura sobei”,poate vor adormi cu ochelarii pe nas și vor visa o Ileană sau un prinț,dar vor fi și alții,să-i înțeleagă și pe ei, cei care nu se vor desprinde de tastatura unui computer,ascultând muzică la căști.E normal și pentru unii și pentru ceilalți.
Așadar, din punctul meu de vedere, destinul cărții tipărite într-o societate digitalizată nu este unul tragic, ci unul al reinventării. Valoarea tipografiei va crește considerabil, dar oamenii îndrăgostiți de lectură și de trăirea în realitate își vor savura și peste ani și ani cafeaua ținând un roman în mână, nu un e-book reader,vor admira o gravură sau o copertă desenată de un creion talentat,operă de artă.O poți dărui cuiva drag,chiar dacă te va privi nedumerit,dar sigur într-o zi o va citi,așezat comod în fotoliu.Dacă ar fi undeva într-un folder,ar da ,,search”și ar găsi-o,așa o va căuta prin cameră,o va găsi și o va pune bine,atingând-o.
Mă gândesc la înaintașii care doreau răspândirea unor texte,n-a fost ușor,cărțile au înlocuit papirusurile,tăblițele,au devenit un lux pentru unii,hrană sufletească.
Cartea digitală nu va înlocui CARTEA,așa cum o știe lumea și-o iubește,însă,lansează provocarea selecției inteligente.