joi, 17 decembrie 2015

temă :Apărarea lui LICĂ

                     onorată instanță,
Ca avocat al aparării voi fi astăzi alături de clientul meu,dl. Lică Sămădău,care,deși prezentat într-o lumină negativă de acuzare,va face în acest proces motiv al apărării.
Așa cum îl vedeți în fața dvoastră,este un om tânăr,îmbrăcat în straie curate,este un om civilizat,pentru că la Moara cu Noroc,hanul dlui Ghiță,a vorbit de la început cu blândețe,cu respect.Veți spune că e autoritar,da! așa este, pentru că de la început își impune regulile,își expune pretențiile ,dorind să știe totul despre oamenii care umblă prin acele locuri.
E adevărat că Ana,nevasta lui Ghiță,l-a văzut ca om rău și primejdios și Pintea-jandarmul îl vede mai ales periculos și ironic,dar Lică este bun cunoscător de oameni,pentru că își dă seama că aceștia au slăbiciuni.Da! l-a intuit pe Ghiță dornic de bani și dacă acesta s-a lansat în afaceri necurate,a fost și greșeala lui,nu numai a lui Lică.
Da! e adevărat că a ucis,spune el,poate se laudă,dar să ne amintim apropierea și căutarea lui D-zeu în biserică,când se simte înfricoșat și știe că D-zeu este deasupra oricărei ființe.
Se dovedește totuși un creștin cu frică.Da! o îndrăgește pe Ana,o urmărește cu ochii unui om îndrăgostit,deci are și sentimente umane,chipul ei îi e drag.
Într-o societate în care el se simte stăpân pe viața sa,pe îndeletnicirea sa,sigur că are puterea de a-și impune propriile reguli. E o slăbiciune? Nu! e puterea morală a unui om puternic,de aceea n-a putut fi alături de Ghiță la procesul de la Oradea.I-a influențat pe oameni? A omorât în fața cuiva? Dar ei,oamenii,au dorit o apropiere pozitivă alături de el,i-au înțeles sufletul zbuciumat de fărădelegile comise,l-au sfătuit de bine,au căutat să-l schimbe,să-l aducă la o credință adevărată,luminându-l?
Vă întreb și vă las să meditați, să judecați: este numai Lică vinovat de tot și toate,dar societatea, dar fiecare om pe care l-a întâlnit, nu are nimic de reproșat conștiiței lor.?
Omul acesta poate-și va lua viața,pedepsindu-se,socotindu-se vinovat și nedreptățit de soartă și-atunci noi,oamenii,ne vom simți...cum?
Nu cer achitarea lui,doar înțelegere și reflectare.
            Mulțumesc pentru atenție!!!!!!!!!