joi, 3 decembrie 2015

Doua personaje: PRASLEA si IONITA

In basmul "Praslea cel voinic si merele de aur", personajul principal este Praslea, cel mai mic dintre trei frati,este personajul central care va instaura victoria binelui,în povestirea,,Înaiul drum” personajul este Ioniță,el este Prâslea pentru bătrânul ce-l ajută să găsească ceea ce căuta,prăvălia.

Intreaga desfasurare a basmului constitue drumul inițierii unui tanar, al pregatirii sale pentru a deveni imparat,iar în povestire este același drum al cunoașterii prin labirintul satului,al inaltarii,este trecerea pragului in anii copilariei, pentru a duce la îndeplinire tot o rugăminte a unuia din părinți.

Prima treapta a acestei initierii lui Prâslea, o constitue zadarnicirea unui furt si alungarea hotului merelor,la Ioniță prima treaptă este ajutorul dat mamei,pentru a potoli plânsul frățiorului din leagăn.
Prin cuvintele pe care i le spune imparatului, Praslea se dovedeste a fi atașat de părintele său,la fel și Ioniță este dornic de a o ajuta pe mama,cand aceasta nu are sare in gospodarie;Praslea ii aduce merele tatalui,Ionita ii aduce sarea.


Dupa cum arata si numele personajului central al basmului este mezinul familiei, insusi imparatul caracterizandu-l ca fiind necopt
si nu-l lasa sa  pazeasca pomul cu mere,iar mama se indoieste ca Ionita va gasi drumul spre pravalie. Faptele contrazic insa aceasta opinie. Astfel, masurile pe care si le ia Praslea  pentru  a nu dormi, scot in evidenta istetimea , tot asa cum hotararea lui Ionita de a pleca  in sat arata dorinta baiatului de a  aduce necesarul in casa.Praslea  urmareste hotul , pleaca pe taramul celalalt, se lupta cu zmeii si se intoarce victorios,Ionita pleaca in sat se lupta cu fulgii potrivnici,cu ulitele ce il duc,il intorc si se intoarce altfel,parca nu mai este copilul necajit de plansul fratelui celui mic.

Drumul pe celalalt taram constitue o a doua treapta a initierii lui Praslea
,iar Ionita,invaluit de fulgi si vantul iernii ajunge in vatra satului,ca pe un alt taram,nu mai recunoaste nimic,era in alta lume. Folosindu-si curajul si indrazneala pamanteanul va izbuti sa-i ucida pe zmeii mai mari,iar.Ionita e gata sa se lupte cu vreun caine,pe care l-ar intalni,numai ca singurul caine pe care-l intalneste,nu-l baga in seama. Vitejia, increderea in victorie si credinta in Dumnezeu ale lui Praslea sunt calitatile care se releva cu aceasta ocazie, iar Ionita isi aminteste ca in drumul lui ar fi trebuit sa intalneasca biserica,l-ar fi ajutat sa gaseasca locul cautat.
  Pe taramul zmeilor ,Praslea este ajutat de o pasare nazdravana,care-l readuce pe pamant si astfel aventura drumului se termina.In satul inzapezit,pe care nu-l mai recunoaste,crezandu-se pe alt taram neprielnic,Ionita este ajutat de un batran aparut in pustietatea alba si de un om cunoscut,vecinul ce ii cunoaste familia si il insoteste pana acasa,povestindu-i ca dusmanii caini nu-l vor supara.
 Finalul basmului
 comunica triumful dreptatii, adevarul si cinstea sunt in totdeauna impreuna si sunt pretutindeni, iar cei viteji si cinstiti sunt rasplatiti si traiesc pana la adanci batraneti,Praslea s-a maturizat si va deveni un adevarat conducator,baiatul plecat dupa sare se intoarce acasa,asteptat de mama ingrijorata, el isi tine promisiunea ,nu povesteste aventura traita,doar arata darul primit .Stie ca a devenit mai mare,chiar daca a avut ezitari,nelinisti,a numarat pana la o suta,capatand incredere.Praslea este un personaj imaginar si creatorul popular ne surprinde in mod treptat o multime de virtuti ,Ionita este un baiat adevarat intalnit oriunde in lume,dornic de  a creste,de a cunoaste.                                                                            Toate modurile de expunere (naratiunea, dialogul si descrierea) au rolul de a accentua insusirile pozitive ale personajelor in ambele opere literare.

Si
basmul si povestirea comunica un mesaj clar : binele, cinstea, omenia, frumusetea morala trebuie sa ne coordoneze viata.

(satul este cea mai veche formă de aşezare umană şi se găseşte în toate zonele geografice ale ţării. Este alcătuit dintr-o aglomerare de case şi dependinţe, care formează vatra satului,este locul cunoscut de toti satenii,locul prietenos in care se simt acasa)