duminică, 13 decembrie 2015

compunere gramaticală

                                         MISTER......



O noapte senină ca in povesti.O noapte ce se dorea întunecată ,dar cu luna plină ,sfântă și clară, care domnește peste stelele ce se  nasc umezi pe boltă.  .Norii curg ca o perdea ce permit astrelor să-și joace rolurile pe magnifica scenă a cerului albastru apar și dispar,intră și ies de după cortina astralului.Sus, în ceruri,duhurile sunt spectatorii acestor mișcări,dar jos,pe pământ doar pădurea cu privirea ei maiastră stă-n picioare și ea spectatoare  la grandoarea de pe cer.
                        Personajul principal al aceste mari opere dirijată de o mână divină este invăluit in fumul.ieșit din coșurile abundenței astrale.Și-n noaptea misterelor fumul se strecoară prin coșurile locurilor unde se află iubirea.Este el,zburătorul, ce zboară,planează,râde și plânge de cei creduli.Apoi le cheamă sufletele  în templul în care domnește ea, luna.
             Ecourile asemenea unui glas domol de clopot ajung până-n codrii-nalți de brad ,acolo ritmic râul curge-n vad ,creând astfel muzica perfectă pentru aceasta liniște  deplină.
            Pana nici vântul nu mai adie pe nicăieri,l-a oprit bătrânul zeu cu un baston în bastionul ridicat de mâini nevăzute .E o liniște de mormânt,doar zburdalnicul Cupidon declamă în șoaptă versuri și apoi ascultă cum perechile își declară iubirile. Așa e-n Raiul de sus și de pe pământ.
(sinonime,antonime,omonime,paronime)