miercuri, 2 decembrie 2015

Întâiul drum



ÎNTÂIUL DRUM (clasa a VI-a)
                                                                                              Ion Agârbiceanu
E iarnă și ninge cu fulgi rari coborâți de sus pe pământul pe care-l simt străin.Nu e o iarnă friguroasă ca altele din trecut.
În această atmosferă,autorul pătrunde într-o casă,unde Anuța,o mamă cu doi copii era,,cuprinsă de trebi”.Copilul cel mic,,sugaciul” plânge continuu spre disperarea mamei.O ajută, legănându-l,      cântându-i,Ioniță,băiatul mai mare.Se străduiește să-l potolească și într-un târziu îl adoarme.Nici el,nici mama nu văd atmosfera de afară,dar în cameră e bine,flăcările focului se joacă,fără a le păsa de vântul de afară.
În atmosfera casei liniștite,mama caută sarea pentru mâncare și înțelege că s-a terminat,Să plece nu poate din cauza celui mic,iar Ioniță nu vrea să mai audă din nou plânsetul.Vecinele nu au nici ele sare sau nu dau și dintr-odată hotărăște că se va duce el să cumpere.Mama ezită,pentru că  s-ar putea rătăci.În   cele din urmă îi dă bănuții,o traistă,îl îmbracă și-i dă o ,,bâtă”apărătoare.În discuția cu mama,Ioniță îi arată că știe să numere,apoi îl petrece până la portiță. Ninsoarea se întețise,dar Ioniță era hotărât să plece.
Sigur de noua lui stare de băiat hotărât,merge,,vârtos”lăsând urme prin zăpada proaspătă.În liniștea  satului,Ioniță auzea chiar și,,fâsâitul fulgilor”ce se roteau asemenea unor fluturi.Voia să-și amintească drumul,trece pe lângă un câine mare,care nu-l vede .Ninsoarea se întețește,ajunge la o încrucișare de uliți și este nehotărât,totul era alfel,se vedea ca pe un tărâm nou.Pleacă la întâmplare,se întoarce,revine de unde plecase,pleacă spre altă uliță pe unde nu mai fusese și abia acum observă zăpada abundentă și înserarea.Se oprește amintindu-și de biserica ce se afla aproape de prăvălie.Neliniștea se transformă într-o căldură interioară și în gânduri .
Tot rătăcind este văzut de un bătrân,care-l conduce la prăvălie,își revine și la îndemnul jupânului observă că era plin de zăpadă. Discuția cu jupânul este plină de haz,pentru că Ioniță este provocat să numere, pentru a dovedi că  știe cu câți bani a fost trimis..Primește sarea și chiar un dar,,o fluierice”.În prăvălie intră un om de pe ulița lui și care vorbește despre asemănarea dintre copil și mama sa.Pleacă amândoi: Ioniță și vecinul,vorbesc liniștiți despre zăpadă,despre câinii care stau ascunși,iar Ioniță vede un alt aspect al casei sale,acum potopită de zăpadă..
Acasă,mama este îngrijorată,iar în loc de răspuns, Ioniță fluieră din jucăria primită,explicând că a       primit- o,pentru că a știut să numere,uitând să spună de toată aventura trăită.

          Drumul lui  Ioniță seamănă cu al lui Harap Alb:amândoi pleacă într-o aventură,fără a cunoaște drumul,își iau hainele dintr-o ladă,arme-un paloș,o bâtă,merg pe drumuri necunoscute,sunt ajutați de ființe binevoitoare,primesc daruri,se întorc transformați,mai puternici,încrezători.Au  parcurs drumul cunoașterii.