duminică, 30 iunie 2019

compunere--Curcubeul

Imagini pentru imagini două curcubee
Admir un pescăruș care-și deschide aripile colorate în albastru și plutește sus, tot mai sus, în lumina necuprinsă. Din vârful cerului coboară apoi în cercuri mari în zbor lent, desenând petale de trandafir albastre pe cerul ca o sticlă .Albi ca ivoriul, stolurile de pescăruși poposesc pe lac, aducând adieri ... de briză marină. 
După-amiază târzie de iunie.. Albastrul devine cenușiu intens și ploaia pornește în ropote. Ploaie de vară, nervoasă, răbufnită... apoi apele cerului pleacă, așa cum au venit.Pe neașteptate. Norii se împrăștie în mare grabă, iar soarele mai apare pentru câteva minute, înainte de a asfinți. Văzduhul e încă plin de apă. Stropi fini încarcă aerul străbătut de lumina soarelui în asfințit. Tresar: dacă e soare și încă aerul e plin de picături de apă, trebuie să fie și curcubeu! Cu un capăt pe apa lacului și cu celălalt sprijinit undeva între copacii din depărtare, curcubeul așteaptă liniștit ca lumea să se dezmeticească și să priceapă. Nu e unul. Sunt mai multe. La prima vedere, două curcubee magnifice, uriașe, formând arcuri perfecte. Pretutindeni, curcubeul are aceleași semnificații: pace, înțelegere, noroc, legătura între zei și oameni.Am citit că, după ce ploaia se liniștește și soarele împrăștie norii, curcubeul nu poate fi decât un semn de împăcare și bucurie sau chiar de speranță și salvare. Așa cum,probabil, s-a întâmplat după ce potopul din vremea lui Noe a încetat, iar Dumnezeu a trimis pe cer un curcubeu ca semn de împăcare și promisiune.
Chiar așa curcubeul este brâul Cosânzenei sau al Fecioarei Maria sau divinitatea a luat curcubeul ca vasul cu vopsele folosit, pentru a colora penajul păsărilor?Privindu-l mă întreb: cuvântul ,,curcubeu" de unde o fi venind? Nimeni nu știe cu precizie.Bunica îmi spunea că minunea desfacerii luminii celei albe și limpezi în șapte culori a fost considerată întotdeauna semn de noroc și prosperitate și mă îndemna să-mi pun o dorință care sigur se va îndeplini.O priveam și-mi puneam dorința...
              Și de atunci de fiecare dată când văd un curcubeu îmi pun câte o dorință....și-mi amintesc de bunica și zâmbetul ei...