marți, 4 iunie 2019

compunere--,,Ultima legiune”--un film povestit


Imagini pentru imagini filmul ultima legiuneImagine similară 
  
  De curând am văzut un film de acțiune,dar cu temă istorică, mi-a plăcut foarte mult,pentru că discut de multe ori cu tatăl meu istorie,iar el îmi spune că istoria antică trebuie cunoscută,pentru a o înțelege pe cea prezentă.
   Acțiunea filmului,,Ultima legiune” m-a purtat în anul 476 d.H., pe câmpia dintre Pavia și Piacenza și am văzut la început un decor unde totul e acoperit de ceață.Bastionul care îl apăra pe Romulus Augustus, ultimul împărat roman din Apus, un băiețel de numai 13 ani își ridica tabăra tocmai în această câmpie.
 Era perioada când Imperiul este ameninţat de hoardele barbare. Patricianul Oreste îl proclamă împărat pe fiul său, Romulus Augustus, cel care va fi numit ultimul Cezar. La numai 13 ani, împăratul e ameninţat de un mare pericol.
Dintr-o dată o hoardă de călăreți barbari apare din ceață și atacă tabăra ,porțile Romei se năruie sub atacurile herulilor(neam germanic format din unirea triburilor goților).Armata romană se destramă, politicienii pun la cale alianțe cu barbarii. Singura salvare este Legiunea IX-a, loială imperiului, dar rătăcită la marginea continentului După o bătălie încrâncenată, supraviețuitorii pornesc la drum pentru a-l elibera pe Romulus Augustus, care fusese răpit de Odoacru,căpetenia herulilor,împreună cu preceptorul sau enigmatic, Meridius,deși îi proteja Aurelius,comandantul celei de-a patra legiuni.
În ziua încoronării, Abrosinus, mentorul și tutorele tânărului Augustus prezice pericol. Chiar în acea noapte, generalul barbar Odoacer, însoțit de armata sa, distruge capitala Imperiului, iar Abrosinus și Romulus Augustus sunt capturați și duși pe insula- fortăreață Capri. 
 În căutarea legiunii pornesc veteranii, care-l au în pază pe Împăratul Romulus Augustus. Împreună cu cîţiva camarazi de arme, Aurelius, magnifica şi periculoasa Mira şi magicianul Ambrosinus pleacă spre Anglia în căutarea celei de-a noua legiuni, ultima rămasă fidelă Romei... Când este descoperită sabia cu care condusese Iulius Caesar în vremea sa, totul se schimbă.

Am înțeles că filmul combină faptele istorice cu elemente de legendă, mi-am dat seama că decorurile sunt construite în studiouri și,după vizionare,am citit că exterioarele sunt peisaje din Tunisia și Slovacia. Roma din secolul al V-lea este recreată cu temple, statui și oamenii în detaliu. Nu lipsesc nici scene din viața soldaților sau curtenilor, cu fastul și ritualurile ei,așa cum am aflat de la orele de latină.

 În filmul acesta,scenaristul a redat cum Roma intra in contact cu lumea mitica celto-druido a Regelui Arthur, a vrăjitorului Merlin și a puternicei sabii Excalibur.
 Mi-au plăcut personajele: Ambrosinus (Ben Kingsley), Colin Firth (Aurelius) si Aishwarya Rai (Mira) o frumoasă luptătoare bizantină ( fosta  Miss World) împreună cu copilul Romulus Augustus traversează jumătate de continent, până în Britania, unde întâlnesc alte triburi de barbari cu care se luptă.
În film apare și Excalibur, sabia regelui Arthur ,dar punctele forte ale filmului rămân peisajele bine urmărite de aparatul de filmat.. 
   Filmul ne prezintă copilăria, viața și aventurile prin care trece tânărul Romulus Augustus, cel care avea să ajungă cu ajutorul unor slujitori și prieteni devotați care l-au urmat până în Britania , unul dintre ultimii Împărați ai Romei cu drepturi legitime.