marți, 17 mai 2022

Asociază fragmentul din „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

 

   Fragmentul din piesa de teatru,,Steaua fără nume”îl prezintă pe profesorul Miroiu aşteaptând în gară sosirea trenului,așteaptă cu febrilitatea aşteptării de ani întregi, primeşte cartea transfigurat de emoţie, o ţine în mâini cu infinită tandreţe şi gingăşie, o răsfoieşte nerăbdător, temându-se, sperând din nou, bucurându-se, o cercetează vreme îndelungată (parcă încetinește alunecarea timpului). Dorindu-şi cartea,Miroiu trăiește în insula pură a aspiraţiilor, refuză de a ceda mediocrităţii, este dreptul său la căutare spirituală,deși oamenii sunt mirați că profesorul a plătit o sumă uriașă pentru o carte.
   Am alăturat acestui fragment romanul,,Stoner”de John Williams(tot se recomandă în lecturile suplimentare cărți de autori străini,cele românești nu mai sunt la modă).Personajul,John Stoner, e un tânăr ce lucrează la ferma părinților și merge la facultatea de agricultură. După ce pierde anul din cauza cursului de literatură engleză, începe să descopere lectura, învață să citească în limba latină și își schimbă profilul, transferându-se la filologie,devine  asistent universitar. Stoner este un singuratic,ca și profesorul Miroiu, are un destin marcat de înfrângeri și își găsește refugiul în cărți.
În luptă cu forța literaturii încearcă să-i înțeleagă natura, era conștient că în interiorul lui se producea o continuă schimbare; și conștient fiind de asta, ieșea din sine și pătrundea în lumea care îl cuprindea și pe el.
   Ambele personaje au înțeles cum cărțile transformau lumea în care trăiau.Dragostea față de cărți,dragostea pe care ei o  țin ascunsă, de parcă este ceva periculos, o afișează, timid mai întâi, apoi prin curaj și, în cele din urmă, cu mândrie.

Dincolo de simplul exercițiu al cunoașterii și al câștigului de noi informații, rolul unei cărți frumoase este pur și simplu de a ne transporta, de a ne permite să ne pierdem în ea, și să ne lăsăm purtați de magie și de emoția momentului. Astfel, farmecul unei cărți este de a ne face să trăim alături de personaje aventurile și emoțiile prin care acestea trec, de a iubi, a urî, a plânge sau a ne bucura alături de ele, și de a aștepta cu sufletul la gură următoare pagină, următorul capitol, în care să aflăm ce se întâmplă în continuare cu noii noștri prieteni. Cărțile sunt un portal către lumi mai mult sau mai puțin apropiate de realitatea noastră ca decor, dar profund legate de aceasta prin faptul că reflectă mereu esența umană, cu tot ce are ea de oferit. Adeseori, cărțile ne forțează să ne confruntăm cu sentimente sau idei de care nu ne-am lovit în viața de zi cu zi dar față de care putem empatiza, sau din care putem învăța lecții prețioase despre alți oameni și despre viață, la orice vârstă.