marți, 17 mai 2022

Crezi că este important să cunoști istoria căilor ferate? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul 2(Radu Bellu: În tren mi-am petrecut o treime din viaţă – interviu, a consemnat Simona Suciu în www.dilemaveche.ro)

 

Consider că este importantă cunoașterea istoriei căilor ferate,numită a doua armată a țării,pentru că aceste drumuri,căile ferate,au schimbat atitudinea oamenilor,dezvoltarea vieții sub toate aspectele.
   De asemenea ,apariția trenurilor a fost un progres pentru locurile noastre:la început calea ferată a fost o o linie a cărbunelui.Chiar dacă se discută care a fost prima cale ferată:Oravița-Buziaș sau București-Giurgiu,important este că s-a înlesnit transportul mărfurilor și al călătorilor. La început,trenurile au fost de producție austriacă, erau sigure,pentru că austriecii erau exigenți în fabricarea lor.
   Am aflat cu surprindere despre numele unuia dintre primii călători pe calea ferată,cel care a inventat stiloul cu rezervor,Petrache Poenaru,care a și povestit despre ,,viteza”trenului,anunțat de un călăreț cu steag .Dezvoltarea căilor ferate a fost deosebită mai ales în Transilvania și Banat.
La fel de interesantă este informația despre călătorii care foloseau trenurile.Aceștia erau intelectualii,dar mai ales studenții care învățau în capitalele europene,oamenii de rând nu-și permiteau costul unui bilet. O altă informație ce m-a surprins a fost despre timpul unei călătorii,ore multe și un exemplu este trenul spre Iași-nouă ore.
   Este importantă istoria căilor ferate,dar și întâmplările de pe aceste drumuri de fier.
Am citit romanul,,Trenul copiilor” de Viola Ardone—în timpul războiului, trenurile îi duceau  pe copiii din sudul Italiei către familii mai înstărite din nord,iar mulți au înțeles că trenul a fost totuși cea mai bună soluție pentru viața lor....impresionant!!!
   În concluzie,cred că este greu să ne închipuim o lume fără trenuri,fără alte mijloace de transport,pentru că oamenii sunt dornici să călătorească,să cunoască lumea.