joi, 17 martie 2022

compunere--Ce înseamnă fericirea?


 

 Cred că să trăiesc doar pentru mine n-are nici un sens, ca să fiu fericit trebuie să știu să mă dăruiesc și să mă înconjor de prieteni, fie ei oameni sau animale. Eu mă simt fericit în mijlocul familiei,alături de prieteni,alături de micul meu prieten patruped.Am înțeles  că iu­bi­rea este o necesitate bio­lo­gică, la fel ca hra­na sau pro­tec­ția îm­po­tri­va fri­gu­lui.
  Să mă înconjor de iu­bi­re înseamnă să învăț să co­munic senin cu cei apro­piați, să fiu prezent, atent cu aș­tep­tările lor, știind totuși să pun și li­mite.Am primit un sfat important: există o soluție pen­tru a alunga singurătatea: muzica,desenul,sportul...m-am gândit și am mers pe un teren de tenis,apoi într-o sală unde băieți de vârsta mea se antrenau pentru un meci de basket.Am intrat în mijlocul echipei,iar antrenorul mi-a aruncat mingea.Ceva s-a petrecut cu mine,am aruncat spre coșul înalt,iar mingea parcă a dansat prin aer și a intrat în cercul magic.... am primit aplauze.Din ziua aceea mi-am găsit prieteni cu care co­mu­nic ușor, vor­besc și sunt as­cul­tat,zâmbesc mai mult,îmi place să citesc și să povestesc ce m-a impresionat,sunt atent în clasă și am note bune...sunt fericit.
  Am învățat să-mi las  gândurile să plu­tească cu norii, ob­ser­va­rea cerului mă ajută să mă con­centrez  asupra lu­crurilor esen­țiale, dar îmi  dă și un sen­timent al infinitului.Cățelul îmi produce bună dispoziție,este prietenul căruia îi spun secrete,mici supărări,iar el mă ascultă,înclinând capul.În drum spre școală,spre sala de sport am descoperit frumusețea unei rămurele înmugurită și parcă am privit o pădure întreagă.Privesc pe fereastră mersul oamenilor,fuga mașinilor,ascult zgomotele din aer,văd ochii prietenilor,căldura glasului celor dragi din casă,totul mă face să înțeleg ce este fericirea....
  Iată ce înseamnă fericirea:dragostea unuia pentru celalalt, tandrețea, înțelegerea, încrederea, și, mai ales, respectul.
  Așa am descoperit și miracolul: m-am oprit din mersul meu și am privit cu atenție trans­­formarea unui bo­boc de pe o ramură în floarea superbă, cu petale roz-albe, întinse de­licat în lumină. Nu doar că pare vie, chiar este! O făptură chemată la viață, temătoare și gingașă, dar și bucuroasă să fie mângâiată de soare și legănată, ușor, de vânt. Îmi trebuie doar o fărâmă de liniște și un picur mic de emoție, pentru ca să văd că floarea de măr de­vine un eveniment. O minune întâmplată în­ grădină, căreia îi sunt martor și spec­ta­tor și care îmi umple ochii de bucurie. Universul e plin de ase­­menea taine, pe care depinde de noi să le vedem și să le înțelegem cu adevărat. Iarba, co­pa­cii, apa, pietrele, florile, toate pot fi trans­for­­mate în eve­nimente.Mă gândesc că o parte  a ființei mele poate să înmugurească, să facă flori,dacă  totul ar porni din suflet, de­­sigur.Simt că sunt străbătut de o sen­za­ție de desprindere de pă­mânt...un senti­ment ușor de înăl­țare. Ru­gă­ciu­nea pe care o spun se înalță ca fumul spre cer. Știu si­gur că cineva, acolo sus,mă aude,sunt sub pro­tec­ție magică absolută.Sunt fericit!!!  

Să învățăm de la cei mari :

Alergăm după fericire până departe, fie pe mare, fie pe uscat, dar fericirea e aici, este ceea ce faci în fiecare zi, este o călătorie, nu o destinație....