miercuri, 23 martie 2022

romanul,, Darul lui Jonas” de Lois Lowry

 

,,Darul lui Jonas” este un volum captivant şi provocator, un volum care vorbeşte despre secretele, pierderile şi sacrificiile care se ascund în spatele perfecţiunii, un volum care ne arată cât de uşor ne putem pierde pe noi înşine într-o lume în care totul este controlat şi fiecare alegere ne-a fost răpită înainte de a şti că o putem face. Jonas,un copil de 12 ani ar putea trece neobservat, dacă nu ar fi avut ceva special și dacă lumea în care el trăiește nu ar fi la fel de specială. . Trecutul nu există, viitorul este dinainte stabilit, fiecare emoţie şi sentiment este lipsit de intensitate, iar suferinţa, violenta şi teama sunt demult uitate. O lume monocromă, în care clima şi temperatura sunt controlate, conflictele sunt suprimate înainte de a izbucni, totul este Uniform, iar libertatea nu există.
Societatea în care Jonas trăieşte nu evoluează şi nu se schimbă, stagnează, împietrită de reguli şi privată de alegeri, se pierde în încercarea de a crea fiinţe desăvârşite şi o lume perfectă, de a elimina tot ceea ce este diferit şi tot ceea ce ne face umani.
Nu știm exact când se desfășoară povestea, dar aflăm că lumea este Uniformă: există reguli, unități familiale și nu familii, copiii erau aduși pe lume de Născătoare, crescuți cu atenție de Îngrijitori, până când erau trimiși în unități familiale în urma cererilor acestora. Atunci primeau un nume- erau folosite numele celor care erau Puși pe liber,adică Bătrânii,ei erau Puși pe liber și trimiși Altundeva. Nimeni nu știa ce însemna Altundeva ăsta, dar își închipuiau toți o lume la fel de ordonată ca a lor. Copiii care nu creșteau în greutate și nu păreau a fi conform standardelor erau Puși pe liber. Existau câteva etape în viața unui copil: la naștere, toți primeau o jucărie de alinare,erau toate în formă de animale- în lumea asta perfectă animalele nu existau. Nimeni nu își aducea aminte de animale și nici nu aveau păreri legate de acest subiect, credeau numai ceea ce au fost programați să creadă.Fiind tratați cu o injecție zilinică, oamenii sunt transformați genetic pentru a nu simți vreo emoție, și nu pot percepe nici culori. Acest mediu controlat științific preîntâmpină orice distincție vizuală care ar putea să stimuleze simțurile și să altereze ordinea acestei lumi utopice. Comunitatea trăiește, așadar, în case identice, haine identice, având structuri familiale identice.
La 8 ani – aveau voie să poarte haine cu nasturi în față, ca și cum își afirmau independența. Și nu mai aveau nevoie de un ritual de adormire.
La 9 ani – primeau o bicicletă care avea chair și un ecuson cu numele lor.
Următoarele aniversări nu erau chiar atât de importante.
 Ceremonia de la 12 ani era „piatra de hotar”: copiii erau aduși în fața celor care conduceau comunitatea – Consiliul Vârstnicilor – și li se dădea câte o slujbă în comunitate. Slujbele erau decise după un studiu îndelungat, în funcție de calitățile fiecăruia- unii ajungeau Muncitori, alții Îngrijitori sau Născătoare, chiar Directori de Recreație.
  Jonas este sărit la ceremonie. La început, crede că s-a produs o greșeală, află apoi că el este cel înzestrat și ales drept Primitor. Nu auzise de funcția asta și nici nu o considera atât de importantă. Dar va afla cât de tare se înșela. În pragul lunii decembrie, starea de spirit a lui Jonas s schimbă radical, se simte înfricoşat, însă acest calificativ nu este de ajuns, pentru a i se contura starea sufletească: nerăbdător, hotărât, emoţionat, temător sunt cuvinte mult mai potrivite, pentru a-i descrie nuanţat trăirile. Ales să devină următorul Primitor de memorie, cel care va păstra toate amintirile omenirii, toată suferinţa, durerea, fericirea şi pierderile îndurate de oameni de-a lungul istoriei, Jonas este silit să ducă o povară,este copleşitoare şi şocantă şi îi dezvăluie o multitudine de noi sentimente, trăiri şi experienţe. Lumea pe care o descoperă în amintirile pe care Dăruitorul i le împărtășește, îi schimbă percepţia asupra vieţii şi îl modelează, făcându-l să se îndoiască de regulile societăţii în care trăieşte, de cei apropiaţi lui şi de justeţea deciziilor luate de liderii comunităţii. Inteligent, curios, blând şi curajos, Jonas este un personaj de care cititorul se ataşează cu uşurinţă, un băiat puternic, care se răzvrăteşte împotriva lucrurilor pe care le consideră greşite şi care alege să piardă totul pentru a salva o singura ființa.
   Familia acestui tânăr, mama, tata, el şi sora sa mai mică, Lily, în fiecare seară iau parte la ritualul relatării sentimentelor: fiecare membru al familiei povesteşte despre sentimentele ce l-au stăpânit peste zi. Această masă rotundă oferă prilej membrilor familiei de a-şi face confidenţe şi în acelaşi timp creează o legătură specială între părinţi şi copii, o legătură de prietenie, lipsită de secrete.
Lumea descrisă în roman este una perfectă, unde oamenii au anumite reguli pe care le respectă cu sfinţenie de la cei mici la cei mari. Voluntariatul reprezintă o etapă importantă în maturizarea tinerilor, dar şi în dezvoltarea încrederii în sine; această acţiune, voluntariatul, are menirea de a-i ajuta pe cei tineri în alegerea unei meserii, îndreptându-i uşor, uşor către profesia care corespunde propriilor interese şi aptitudini.
  Pătrarii, Cinciarii şi Şesarii purtau cu toţii haine care se încheiau la spate, astfel încât să trebuiască să se ajute unul pe celălalt şi să vadă ce înseamnă interdependenţa.
Haina care se încheia în faţă era primul semn de independenţă, cel dintâi simbol foarte vizibil al creşterii. Iar când ajungeai Nouar, bicicleta era emblema puternică a integrării treptate în comunitate, departe de unitatea familială protectoare.
Odată ce Jonas a devenit Doişpear, în cadrul primirii Însărcinării, Vârstnica-Şefă l-a numit pe băiat Primitor de Memorie. Pentru această nouă etapă din viaţa sa, calităţi precum: inteligenţa, integritatea, curajul dar şi Puterea de-a Vedea Dincolo, l-au recomandat ca fiind persoana potrivită pentru rolul de Primitor.
   În prima zi, în calitate de Primitor, băiatul a primit de la Dăruitor, un bărbat în vârstă, amintiri deloc cunoscute, cu zăpadă, sanie şi ger. Odată ce aceste clişee au fost date lui Jonas, Dăruitorul nu mai avea acces la ele; amintirile au fost transferate cu totul noului deţinător.
Căutând prin amintiri, tânărul erou a descoperit fericirea dar şi iubirea, sentimente plăcute, calde dar totuşi uitate de oamenii comunităţii. Fără amintiri, comunitatea trăia în linişte şi pace fără vreo încărcare sufletească care le-ar fi putut umbri starea de bine, însă toate clipele de demult intrau în memoria lui Jonas determinându-l să vadă realitatea, împingându-l chiar să-şi dorească să schimbe ceva. Jonas începe încetul cu încetul să afle adevărurile întunecate și mortale din trecutul lumii în care trăiește. Această putere, a cunoașterii, îl face să descopere faptul că miza e una mult mai mare decât își imagina, și că cei pe la care ține cel mai mult sunt în pericol de moarte. Jonas trebuie acum să evadeze din lumea aceasta, pentru a-i proteja pe toți, o faptă căruia nimănui nu-i reușise înainte.
  Naşterea unor gemeni poate însemna, în loc de bucurie, o grijă în plus pentru comunitate. O scenă cumplită ne este prezentată cu o pereche de gemeni de sex masculin; după ce micuţii sunt cântăriţi, cel mai fragil este pus pe liber, adică i se administrează o injecţie în urma căreia pierde lupta cu viaţa. A avea un frate identic cu tine înseamnă a avea un duşman, un pericol, şi în acelaşi timp, a duce o luptă în urma căreia cel mai puternic sau cel mai norocos va câştiga. Aceeaşi soartă o au şi bătrânii, care sunt de asemenea puşi pe liber. Împreună, Jonas și Dăruitorul vor ajunge să își dea seama că acum e momentul pentru schimbare, căci Comunitatea s-a rătăcit de pe drumul cel bun, și că trebuie să-și recupereze amintirile pierdute. Trăind pentru prima dată emoții reale, Jonas se îndrăgostește de prietena lui, Fiona, și intră într-o cursă contra cronometru pentru a evada și a-și salva propria viață, dar și pe aceea a celorlalți la care ține. Odată cu puterea cunoașterii, Jonas descoperă că miza e mult mai gravă decât își imagina, și că, pentru Fiona, fratele lui mai mic, Gabriel, și chiar și pentru Dăruitor, totul e acum o luptă pe viață și pe moarte. Având de înfruntat obstacole mortale, Jonas are acum o misiune pe care nimeni înaintea lui nu a mai reușit să o ducă la bun sfârșit. Punerea pe liber a lui Gabriel, bebeluşul adus în familia lui Jonas, îl determină pe erou să grăbească plecarea din comunitatea sa şi chiar să-l ia pe micuţ cu el. În această evadare, tânărul a fost susţinut de Dăruitor. De-a lungul călătoriei fugarii au cunoscut culorile, ploaia, păsările, zăpada, dar şi sentimente precum: foamea, frigul sau frica.. Finalul deschis și vag lasă la alegerea cititorului viitorul lui Jonas și al lui Gabe, permițându-ne să interpretăm sfârșitul volumului drept un nou început bun sau lipsit de speranță. Cuvântul de final al autoarei ne deschide ochii, dacă mai era nevoie, asupra mesajului cărții: ,,Bărbatul căruia i-am spus Dăruitorul i-a transferat băiatului cunoaștere, istorie, amintiri, culori, durere, râs, iubire și adevăr. Ori de câte ori puneți o carte în mâna unui copil, faceți același lucru. E foarte riscant. Dar ori de câte ori un copil deschide o carte, el împinge în lături poarta care-l desparte de Altundeva. Iar asta îi dă de ales. Îi dă libertate. Sunt lucruri magnifice și minunat de nesigure.”

Mărturisirea autoarei:

     ,,Când am început, cu aproape douăzeci de ani în urmă, să scriu ceea ce avea să fie în cele din urmă ,,Darul lui Jonas”, am crezut că scriu o carte de aventuri. Mă gândisem îndelung la conceptul de memorie și la felul cum ar arăta viețile noastre, dacă ar exista o tehnologie care să le permită amintirilor să fie selective, în așa fel încât să ne putem descotorosi de cele care ne provoacă neplăceri. Era speculația de tip ,,ce-ar fi dacă…” din care se nasc adeseori cărțile de ficțiune.(…)”

     M-a surprins romanul,m-a pus pe gânduri și mi-a arătat că ar trebui să apreciez mai mult ceea ce am, ar trebui să fiu mai atent la ceea ce mă înconjoară.... prefer o lume imperfectă, dar plină de emoție și trăiri.

                           !!!!!!cartea a fost ecranizată în 2014 ; filmul se numește ,,The Giver”.