vineri, 4 martie 2022

Crezi că citirea unor creații literare cu haiduci sau detectivi este potrivită la vârsta adolescenței?

 

Cei mai mari admiratori ai haiducilor erau și sunt adolescenții,care cred că haiducii, care simbolizau patriotismul și curajul, nu lăsau nepedepsită nicio nelegiuire;îi descopereau pe acești campioni ai oropsiților prin intermediul cărților de povești,la fel și elevul Băjenaru-din romanul ,,Cișmigiu&Comp.” a scris despre acești luptători la concursul de literatură din cadrul societății,,Tinerimea română.”Citise despre haiduci în cărțile din biblioteca tatălui său,
se considera îndreptățit să afirme că haiducia s-a ridicat până la înălțimea de foc a eroismului. El își motiva afirmația cu felul în care haiducii au apărut ca realitate socială și națională. 
Autori ca:Alecsandri,Ghica,Gane,N.D.Popescu,Hașdeu,Istrati,Sadoveanu au scris despre haiduci,iar în cântecele populare apar numele unor vestiți haiduci:Toma Alimoș,Corbea,Pintea,Iancu Jianu,Cozma Răcoare,Gruia lui Novac. Citirea paginilor despre haiduci este interesantă,pentru că ei apar ca  apărători ai binelui. Au fost oameni ce și-au dus viața în inima codrilor, au luptat cu înverșunare cu cei care-i nedreptățeau pe oamenii simpli,nevoiași,săraci. În anii frământați cu obidă și lacrimi, haiducii se ridică în ochii noștri, sub o îndoită strălucire a înaltului sens național și al luminosului și frumosului sens moral, reprezentând scânteietor lupta principiului binelui contra principiului răului. Haiducii, numiți și ocrotitorii poporului sau copiii codrilor întunecoși, erau, de fapt, niște purtători ai biciului de foc, cu care izbeau pentru o supremă aplicare a justiției.Cred că marele merit al haiducilor a fost acela că, prin faptele lor, care erau aduse la cunoștința publică prin intermediul literaturii haiducești, au adăugat mult la patriotismul românului și au redeșteptat multe coarde tăcute din sufletele tinerilor.Pentru toate acestea cred că românii nu ar trebui să-i uite pe haiduci.De aceea o clasă întreagă de oameni și mai ales adolescenții dornici de aventură au citit și vor citi cărțile cu haiduci, pentru că ele au capacitatea de a provoca o adevărată petrecere intelectuală.
   Cred că și cărțile despre detectivi atrag atenția,pentru că sunt scrise excelent, autorii au un simț anume de a crea scene de un realism aparte. Și aceste cărți expun convingător,având un fir epic deosebit de complex, astfel încât de cele mai multe ori sunt complet surprins de final! Majoritatea eroilor din cărțile cu detectivi sunt puși în situații dificile, iar deciziile sunt, de regulă, luate rapid, cu „sânge rece”. Spre deosebire de haiduci ei sunt oameni ai orașelor,sunt cunoscători ai legilor,cu spirit de observație a personalității oamenilor.  
    Adolescenții citesc despre haiduci,detectivi,penru că sunt la vârsta marilor experienţe cruciale, iniţiate şi trăite pentru prima oară în viaţă,iar curiozitatea pentru aventură este deosebită.