vineri, 27 noiembrie 2015

Descrierea unui tablou



                                                       Anemone
Stefan Luchian, autorul acestei lucrări, este denumit pictorul florilor. Insa fiecare elemnt din tabloul său are o semnificație aparte. Culorile anemonelor se traduc in parte astfel: rosu – viata, violet-moartea, alb-seninătatea.
Florile de anemone in sine sunt un simbol al tinereții.. Potrivit vechilor eleni, inflorirea anemonelor arată momentul revenirii lui Adonis alături de Afrodita si inceputul unei noi   vieți.În tablou,florile roșii contrastează cu cele violet ale morții,iar printre acestea,florile albe dau liniște și seninătate.Au toate un colorit profund și dureros, de parcă sufletul pictorului a fost prins în petalele florilor.Sunt simbol al tinereții și al primăverii,totul este viu,florile par culese de curând și parcă se simte parfumul lor.Culorile suprapuse în straturi dau nuanțe și reflexe armonice,privim alăturarea violetului cu verde,iar roșul este folosit cu generozitate.Forma rotundă a florilor sunt ochii pământului.Brunul fondului ocupă spaţiul într-o proporţie mare. Folosind complementarele:  roşu – verde,  pictorul Ştefan Luchian dozează foarte bine culorile, creeând armonie. Dacă privim cu atenţie tabloul, observăm că artistul a ales un vas deosebit ca formă, tocmai pentru a oferi o alternanţă vizuală şi coloristică, evitând monotonia. Ulcica aceasta de lut contrastează cromatic cu florile, ce par a se grupa în jurul său. Petele de roşu, alb, negru ce redau corolele florilor creează un ritm  şi o muzicalitate prin dialogul susţinut cu verdele crud al vasului de lut.Au căzut două flori roșii,poate o mână le va culege și le va dărui cuiva drag sau....
(Anemona este cea care intruchipează cel mai bine, la nivel simbolic, tragicul destin al pictorului Stefan Luchian. Legenda spune ca anemona, floarea lui Adonis, vorbeste despre dragoste si despre moarte, despre dualitatea regasire – despartire, reinviere – extinctie. Potrivit uneia dintre versiunile legendei, anemonele au inflorit din lacrimile Afroditei pentru frumosul Adonis, ucis de Ares. Caracterul efemer al acestei flori suave se relevă chiar din nume, care in limba greaca inseamna vânt.)
       (puteți vedea tabloul pictorului Luchian în galeria de tablouri)