miercuri, 25 noiembrie 2015

TEXT nonliterar





DEFINIȚIE:                                                                                                                                   Textul nonliterar este un text care  are drept scop informarea obiectivă a cititorului în legătură cu anumite aspecte ale realităţii  într-un limbaj clar şi precis, conţinând adesea termeni ştiinţifici şi tehnici.
Este un text nonliterar, pentru că are toate caracteristicile: în primul rând, conţine  informaţii obiective despre această plantă, şi nu opiniile subiective ale autorului. Se afirmă, prin urmare, despre gențiaă  că este o sursă de medicamente şi că este vulnerabilă,dacă este supraexploatată comercial..  Se spune că este o plantă cu calități terapeutice,dar amenințată,trebuie ocrotită ca monument al naturii,. Alte informaţii oferite de text  se referă la rădăcinile recoltate ,bogate în substanțe amare. De asemenea  sunt utilizate aproxim.1500 de tone de rădăcini uscate pentru prepararea diferitelor produse naturiste. Important este ca înmulțirea gențianei  în culturi proprii reprezintă o alternativă, pentru a stopa recoltarea ilegală,totul pentru păstrare echilibrului ecologic.. Acestea sunt câteva dintre informaţiile conţinute de text.
În al doilea rând, caracterul nonliterar al textului este dat de limbajul său. Este un limbaj clar şi precis, lipsit de expresivitate artistică, în care cuvintele sunt folosite cu sensul lor propriu. Se folosesc mulţi termeni ştiinţifici şi tehnici, precum : plante,perene,,terapeutice,substanțe,produse,,habitat,echilibru,ecologic. De asemenea, apar date numerice: 1500de tone.
În concluzie, textul “Gențiana lutea” este text nonliterar, pentru că ni se prezintă informaţii obiective despre o plantă reală, folosindu-se un limbaj ştiinţific.