vineri, 20 noiembrie 2015

nuvela



PAG.115
Ex.3=Ca in orice nuvela, exista si in cadrul actiunii acestui text un conflict atat interior cat si exterior. Conflictul exterior se manifesta intre preot si sateni, conflict ce progreseaza treptat, pana ce saracenenii cer schimbarea preotului.

Conflictul interior izvoraste din dorinta preotului de a-i schimba pe sateni, incercand sa ii determine sa munceasca,dar metodele se dovedesc a fi ineficiente. Toate acestea duc la disperarea preotului, care avea de ingrijit o sotie si patru copii, pe care nu ii va putea intretine in conditiile dat ,,Acum insa il prinse o fiica neinteleasa, merse cativa pasi inainte, se opri, isi ascunse fata in amandoua mainile si incepu sa planga greu si cu suspin inabusit si furios."
Ex=1=Nuvela este structurata pe mai multe capitole si episoade, personajul principal fiind parintele Trandafir, cele secundare sotia sa, Marcu si Mitru, iar cel colectiv satenii. Ea are un singur fir narativ, urmarind salvarea unui sat precum si satenii transformându-i în oameni mai harnici.
Materialul epic este structurat in trei capitole: a). Primul cuprinde o scurta retrospectiva asupra tineretii parintelui Trandafir, a „ostenelii” depuse in anii de scoala si a privatiunilor materiale prin care acesta trecuse. Urmeaza o prezentare a scurtei perioade de preotie din Butucani si primii ani de incercari nereusite de ale schimba viata oamenilor din Saraceni. b). Al doilea capitol este dedicat anilor lungi de munca, in care preotul reuseste sa scape de propria saracie si sa devina un exemplu pentru sateni. c). Capitolul al treilea reprezinta finalul compensator (ca in basme), dupa indelunga vreme, cand parintele Trandafir ajunsese carunt si avea nepoti. Saracenii se transformara intr-un sat bogat, cu oameni activi si multumiti.
Ex.2=   În trei capitole se relatează povestea unui preot harnic şi perseverent care prin puterea exemplului său, transformă aspectul unui sat întreg. Acesta este firul epic care înlănţuie  toate secvenţele acţiunii. Acesta se desfăşoară gradat, într-o succesiune logica in care se pot recunoaşte momentele subiectului. Capitolele corespund unor diferente de spatiu: în primul capitol actiunea se petrece în sat si biserica, iar personajele sunt parintele si satenii, în al doilea capitol se relateaza schimbarile din casa parintelui, iar în ultimul se rezolva toate ideile nuvelei: oameni sunt harnici si truditori.